Борисов предлага да се закрие агенцията за българите в чужбина

От ВМРО обаче са против тази идея

17:51 26.11.2018
Според Бойко Борисов агенцията за българите в чужбина трябва да се закрие. Това показва стенограмата от последното заседание на Министерския съвет. За „Труд” депутати са коментирали, че вероятно изказването на премиера е заради скандала, че служители на агенцията са продавали български паспорти на чужденци.

По думите на премиера работата на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) може да бъде изпълнявана от Министерството на вътрешните работи, Министерство на правосъдието и Президентството.

„Това са трите институции, които се произнасят по този въпрос. Така че, сега работим по тази тема. Външно министерство ще се занимава с културата, заедно с Боил Банов, с образованието и с всичко останало. Ние така или иначе сега го правим”, казал е Борисов на правителственото заседание. Предстоят още обсъждания по темата, но от ВМРО са заявили, че те ще отстояват позицията си, че трябва да има министерство за българите в чужбина.

На 7 ноември в отворено писмо до премиера Борисов наши сънародници от временните обществени съвети на българите в чужбина поискаха Държавната агенция за българите в чужбина да бъде закрита. „Тази агенция няма отношение към българските граждани в чужбина, тя служи като смокинов лист, за да закрива липсата на държавна политика към българите в чужбина”, коментира преподавателят по математика в университета в Тулуза проф. Любомир Гаврилов.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | ВМРО | ДАБЧ | българи в чужбина | българско гражданство | Държавната агенция за българите в чужбина | български паспорти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини