Желязков: Можем да заведем дело в Съда на ЕС заради ограниченията за българските превозвачи

Австрийското председателство настоява за още по-рестриктивни за България промени

Желязков: Можем да заведем дело в Съда на ЕС заради ограниченията за българските превозвачи
България може да заведе дело в съда на ЕС, ако бъдат приети неблагоприятни за страната ни предложения за промени в т.н. "Пакет мобилност 1“. Това заяви транспортният министър Росен Желязков пред БНР. По думите му, предложените от Австрийското председателство промени отново не удовлетворяват страната ни. Транспортният министър се срещна днес с представители на превозвачите, както и с евродепутати.

"Австрийско председателство отиде по-далече в рестрикцията си и предложи прибиране и на превозното средство на четири седмици. Разбира се, имаме и друго виждане по отношение на въвеждането на интелигентните тахографи, тъй като става въпрос за устройства, които все още не съществуват на пазара. Бих го заявил отсега, каквото и да стане, ако е неблагоприятно, ще водим дело в съда на ЕС", каза Желязков.

Пакетът “Мобилност“ е свързван с осъществяването на международни превози от тежкотоварните камиони. Зад промените стоят интересите на големите страни като Германия, Франция и Италия, но най-пострадали ще бъдат страните от Източна Европа като България и Румъния. На 3 и 4 декември в ЕП в Брюксел предстои промените да бъдат гласувани от Съвета на министрите на транспорта.
Коментари: 0