Бюджетната комисия прие 53% по-висок акциз върху IQOS

Менда Стоянова изпълни обещанието си и между двете четения внесе по-малко увеличение от първоначално предвиденото

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова изпълни обещанието си и между двете четения внесе предложение акцизът върху нагреваемите тютюневи изделия да бъде „само“ 40% от нивото на конвенционалните цигари. Първоначално тя внесе, а депутатите от управляващата коалиция приеха, акцизът върху бездимните цигари да бъде колкото този на по-вредните обикновени цигари.

Депутатите в Комисията по бюджет и финанси одобриха ставката да се вдигне от сегашните 152 лв. за килограм суровина на 233 лв. Това е увеличение от малко над 53%.

В момента стойността на акциза в крайната цена на кутия стикове за устройствата IQOS (засега единствените лицензирани в България) беше 93 ст., а крайната цена за 20 стика е 5.5 лв. След промените делът на акциза ще се увеличи до 1.43 лв., а крайната цена – малко над 6.5 лв.

Предложението е компромисно и дойде след първоначалната идея на Менда Стоянова и депутатите от ГЕРБ увеличението на акциза да бъде 100%, което щеше да оскъпи кутията с 20 стика до около 10 лв. Веднага след предложението обаче военният министър Красимир Каракачанов се обяви против решението, което разсърди премиера Бойко Борисов. Той „нареди“ на депутатите от ГЕРБ да изтеглят изцяло предложението за по-висок акциз върху бездимните цигари, но след среща между коалиционните партньори се стигна до сегашното компромисно решение.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: акциз | Менда Стоянова | бездимни цигари | IQOS | нагреваеми тютюневи изделия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини