ЕС vs. Силициевата долина: „Интернет данъци“ за гигантите в няколко държави

Ес не успя да се споразумее за единен данък до края на 2018 г., но някои държави ще наложат самостоятелно такъв още през 2019 г.

16:44 03.01.2019
Световните гиганти Facebook, Amazon, Apple и Alphabet трябва да се готвят да бъдат обложени с още и още данъци на Стария континент. Миналата година Европейският съюз (ЕС) не успя да се обедини около идеята за нов „интернет данък“, който да се плаща от гигантите във всяка страна, където предоставят услугите си и печелят от тамошните потребители. Въпреки това някои държави членки настояват за такава ставка и вече предприемат самостоятелни действия. 

Впечатление прави, че ЕС напоследък опитва да затегне регулациите в сферата на информационните технологии. Общността не крие и разочарованието си от липсата на унифициране на цифровите данъци. Традиционните компании плащат средно по 23% данък в ЕС, докато дигиталните само по 8-9%, дава пример Fortune. 

Ниските данъчни ставки за интернет играчите обаче привлякоха много гиганти от Силициевата долина. Те установиха своите европейски представителства на места като Ирландия и Люксембург, където данъците са ниски. Именно в тези държави се облагат и техните приходи, реализирани в цяла Европа. Така например Amazon е била обложена с едва 16.5 млн. евро за своите приходите си от 21.6 млрд. долара на континента през 2016 г.

Последвалата идея за въвеждане на 3% данък за дигиталните компании във всяка от страните, където имат приходи, бе отблъсната от Ирландия, Люксембург и скандинавските държави. На другия полюс са Франция и Германия, които в опит да спасят преговорите през декември излязоха с предложение за облагане на приходите само от цифрова реклама. И те обаче се провалиха. През март предстои да бъдат подети отново. 

В дългосрочен план идеята на Еврокомисията е да реформира правилата на ЕС за корпоративния данък, така че компаниите да плащат данъци на местата, където генерират приходи от своята дейност, а не само там, където е местоположението на техните седалища. Дотогава гигантите от Силициевата долина няма да бъдат оставени на спокойствие, тъй като на някои места в Европа вече ще трябва да плащат такива „интернет данъци“, пише Fortune. 

Ето къде: 

Франция 

Дигиталният данък в страната влиза в сила на 1 януари. Финансовият министър Бруно Льо Мер очаква в държавната хазна да влязат около 500 млн. евро. От Google вече коментираха, че се подготвят да се съобразят с новите изисквания. 

Австрия 

Миналата седмица канцлерът Себастиан Курц заяви, че страната планира да въведе „интернет данък“ през 2020 г., като от думите му стана ясно, че негова мишена ще са гиганти като Facebook и Amazon. Подробности ще бъдат разкрити идната седмица. 

Великобритания

През април 2020 г. Великобритания ще започне да събира 2% „интернет данък“ от компании с годишни глобални приходи от поне 500 млн. британски лири. Правителството очаква да събира около 400 милиона лири годишно.

Испания

Страната планира 3% данък върху цифровите услуги на компании с глобални приходи от поне 750 млн. евро и поне 3 млн. евро в Испания. Дигиталният налог ще влезе в сила този месец, като все още се очаква одобрение от парламента. 

Италия 

Италия предложи 6% „интернет данък“, който да влезе в сила през април. Идеята е той да се налага върху компании с глобални приходи от поне 500 млн. евро и поне 50 млн. евро, реализирани в самата страна.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | данъци | корпоративен данък | технологични компании | Силициева долина | данък интернет

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини