Европейските фирми засега не се доверяват на роботите

Делът на машините в сферата на услугите остава по-нисък, отколкото в индустрията

Снимка: YouTube
13:05 21.01.2019
Въпреки страховете, че ще отнемат работата на стотици хора, роботите засега остават сравнително малко използвани в европейските компании. Това показват най-новите данни от Eurostat.

Машините са навлезли в 25% от големите европейски компании – тези, които са с над 250 души персонал. Делът на средните по размер предприятия (с персонал от 50 до 249 души), които са взели робот в екипа си, е по-малък (12% от компаниите). От малките фирми с персонал между 10 и 49 души само 5% са доверили част от дейността си на машина.

Най-много роботи „са наети“ от компании в Испания (11% от всички фирми в страната), Дания и Финландия (по 10%) и Италия (9%). Най-малко фирми пък са взели машина в екипа си в Естония, Гърция, Литва, Унгария и Румъния (по 3%) и в Кипър (1%).По-често предприятията взимат индустриални роботи (5% от всички в ЕС), а по-малко с цел обслужване (2%). Индустриалните роботи най-често се срещат в производството, а тези за обслужване – както в производството, така и в търговията на дребно.

При обслужването машините се занимават най-вече с управлението на складове, транспортиране на хора и стоки, почистване и изхвърляне на отпадъци, както и със сглобяването на различни продукти.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | работни места | Роботи | автоматизация | европейски компании | колко роботи работят | роботизация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини