Италианското производство се сви за трети пореден месец

Икономиката на Франция също загуби инерция и ефектът се чувства в цялата Еврозона

Снимка: Pixabay
14:33 02.01.2019
Италианското производство се сви за трети пореден месец. Това е поредният знак, че третата по големина европейска икономика е на ръба на нова рецесия, коментира американската телевизия Bloomberg.

Индексът за ръста на италианската индустрия, воден от базираната в Лондон агенция IHS Markit, за декември е на ниво 49.2 пункта. Въпреки че това ниво е по-добро от прогнозираното от икономистите (48.4 пункта), то все пак е под 50 – линията, която разделя ръста от свиването на икономиката. Новото свиване на италианското производство означава, че заетостта и увереността на бизнеса в страната са се влошили.

За Италия 2018 г. беше турбулентна заради плановете на новото популистко правителство за големи разходи и увеличаване на бюджетния дефицит – тема, която навлече на Рим гнева на Брюксел. Спорът беше решен през последните дни на 2018 г., но напрежението остава заради икономическото забавяне в Еврозоната, по-слабата валутна подкрепа от Европейската централна банка (ЕЦБ) и от подклажданите от САЩ все по-протекционистки настроения от страна на различни държави.

Слабото представяне на Италия през декември, както и първото свиване на френското производство от 2016 г. насам, съчетано с протестите на т.нар. „жълти жилетки”, правят все по-слаба инерцията на Еврозоната. Промишленият индекс PMI за региона се понижи до най-ниското си равнище от почти три години насам, като конкретно увереността на бизнеса е най-ниската от 2012 г. насам.

Забавянето на икономиките на Италия и Франция е притеснително и на фона на отслабването на промишлеността в Азия. По-рано днес световните медии съобщиха, че заради търговската война със САЩ китайският производствен индекс Caixin/Markit PMI се е свил за пръв път от 19 месеца насам.  Проблемите на Китай водят и до по-слабо вътрешно потребление в Китай, което от своя страна кара повечето страни в Азия да забавят производството си.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: еврозона | Италия | производство | Франция | промишленост | икономика на Италия | икономика на Еврозоната

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини