Лекарите ще изписват лекарства по Здравна каса според наръчник

Промените вече са одобрени от Надзорния съвет на НЗОК

Снимка: Pixabay
21:05 25.10.2018

Лекарите ще изписват лекарства по Здравна каса според специален наръчник за всички заболявания, съставен от нов държавен орган. Това предвиждат промени, включени в проекта за бюджет на НЗОК за 2019 г.  

Предвижда се новият държавен орган да състави ръководства за всяко заболяване, с които лекарите са длъжни да се съобразяват. Очаква се да бъдат готови в срок от 3 месеца. 

Ръководствата ще са направени на принцип разходна ефективност- най-добър резултат за пациента и най-изгодно за Здравната каса. От здравното министерство твърдят, че той няма да засегне интереса на пациентите. От ведомството отбелязват, че най-разходоефективно не значи най-евтино лекарство.

Лекари призовават да се преосмисли решението и да не се прави голяма реформа без широко обществено обсъждане, заяви Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация, цитиран от bTV.

Промените вече са одобрени от Надзорния съвет на Здравната каса. Предстои обсъждането им от депутатите. Редът ще се определи в наредба.

Българският лекарски съюз и Българският фармацевтичен съюз засега нямат официална позиция.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НЗОК | здравна каса | лекарства | лекари | рецепти | наръчник

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини