Очакванията за нови санкции на САЩ срещу Русия сринаха рублата

Снощи доларът и еврото повишиха курса си спрямо рублата, след като Държавният департамент обяви, че САЩ налагат на Русия нови икономически санкции

08:45 09.08.2018
Новите антируски санкции на САЩ пак сринаха рублата, констатира "Лента". Снощи доларът и еврото повишиха курса си спрямо рублата, след като Държавният департамент обяви, че САЩ налагат на Русия нови икономически санкции, пише електронният вестник.

По данни към 23.59 ч. московско (и българско) време поскъпналият долар бе стигнал 65,55 рубли, а еврото - 76,12 рубли, посочва той, като се позовава на РИА Новости. След като през март в Солсбъри бяха отровени бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, САЩ установиха, че руското правителство е използвало химическо или биологическо оръжие в нарушение на международното право.

Съгласно американския закон за химическите оръжия това води до налагане на икономически санкции, които вероятно ще влязат в сила в края на месеца, заяви в комюнике говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Руското посолство в САЩ заяви, че смята новите санкции за "драконовски" и обявени "под измислен предлог", пише "Известия". Руските дипломати не са получили доказателства от американска страна. Предложили са да бъде публикувана кореспонденцията им с Държавния департамент по "случая Скрипал". Вашингтон не е отговорил, допълва "Ведомости".

Според пожелал анонимност висш представител на Държавния департамент, говорил пред журналисти, новите санкции ще засегнат на практика всички руски държавни предприятия, а в тях са заети близо 40 на сто от работниците, посочва вестникът в друг материал.По думите на служителя ефектът от новите ограничения може да обхване до 70 на сто от руската икономика, при все че тези данни може да не са съвсем точни, допълва "Ведомости". 

Санкциите ще оставят Русия без електронни устройства заради Солсбъри, тревожи се "Московский комсомолец". Ако до 3 месеца Русия не гарантира, че в бъдеще няма да използва химически и биологически оръжия, ако не допусне инспектори от ООН за проверка, властите на САЩ може практически да спрат износа и вноса на стоки от Русия, твърдят онлайн изданията "Реалное время" и Ар Ти Ви Ай.

Печатът припомня вчерашни изявления на висш представител на Държавния департамент, според когото предвидените санкции засягат износа на електроника и оборудване, свързани с националната сигурност, но ще се прави изключение за космическото сътрудничество и други области - всеки случай ще се преценява отделно. 

След въвеждането им Русия ще разполага с 90 дни, за да гарантира, че повече няма да използва химически оръжия и да разреши инспекции от страна на ООН и други международни организации. Ако това не стане, ще бъде наложена втора поредица, "по-драконовски" санкции, включително руски авиокомпании да не бъдат допускани до американските летища и дори да бъдат преустановени дипломатическите отношения между Москва и Вашингтон.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Русия | икономически санкции | Скрипал | Новичок | рубла

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини