Под заплаха от протести правителството отлага спорния закон за горивата

Икономическият министър ще внесе поправка в Закона за горивата и действието на поправките ще започне на 1 юли

17:11 08.01.2019
След като Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива обяви, че в знак на протест всяка една малка бензиностанция, в малко населено място, тя ще затвори, днес правителството обяви, че ще отложи действието на промените в Закона за горивата. По искане на депутата от „Патриотичния фронт“ Емил Димитров-Ревизоро, и с подкрепата на ГЕРБ, народните представители приеха по-високи изисквания за малките бензиностанции, които пък обявиха, че промените са лобистки в полза на големите вериги.

В обнародвания закон, на който президентът Румен Радев не наложи вето, пишеше, че той влиза в сила от 28 януари. Малките търговци обявиха, че трудно ще изпълнят новите изисквания и ще трябва да затворят.
За да смени датата, утре Министерството на икономиката ще внесе поправка, която ще отложи действието му със шест месеца, т.е. ще влезе в сила на 1 юли 2019 г. „Целта ни е през това време да разговаряме с всички заинтересовани страни“, каза икономическия министър Емил Караниколов, който съобщи новината след Тристранния съвет, свикан по спешност заради цените на тока за промишлените предприятия. Министърът смята, че е необходимо още време, за да се намерят правилните решения и да има един работещ закон за горивата.

Омбудсманът Мая Манолова внесе жалба до Конституционния съд днес срещу изискванията в новия Закон за горивата. Общественият защитник е категоричен, че те не само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но са и удар срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма.

В жалбата си до КС Манолова пише, че „поставянето на трудно изпълними и несъразмерно високи във финансово изражение прагове и изисквания под формата на рестрикции при административното регулиране на дейностите, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, законодателят на практика ограничава кръга от икономически субекти, които могат да извършват тези дейности и по такъв начин "естествено" се създават условия за ограничаване на конкуренцията и за монополизъм".

Манолова е категорична, че промените ще доведат до увеличение на цената на горивата, както и че ще се затрудни достъпа на българските граждани в малките и отдалечени населени места, тъй като големите вериги нямат икономически интерес да правят там свои обекти. Малките производители също скочиха срещу закона и обявиха протестна готовност.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: правителство | протести | горива | Емил Караниколов | закон за горивата

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини