Ръководството на АПИ си купи два джипа VW Touareg за 222 хил. лв.

Фирмата „Вестауто – М“ ООД има 60 дни да достави луксозните автомобили

Двата нови луксозни джипа за ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) на стойност 222 хил. лв. ще бъдат Volkswagen Touareg. Това става ясно от публикуваните договор, техническо предложение и ценова оферта в сайта на Пътната агенция на 3 януари.

Фирмата, която ще доставя луксозните автомобили е „Вестауто – М“ ООД, дилър на марките Audi и Volkswagen за България. Тя има 60 дни да изпълни поръчката.

Джиповете ще бъдат черен металик, каквото беше и първоначалното изискване в търга, преди той да бъде спрян в началото на септември от бившия регионален министър Николай Нанков. При второто обявяване на поръчката АПИ направи компромис – джиповете трябваше да бъдат в тъмен цвят. Според Агенцията луксозните джипове ще служат за преминаване през пресечени местности в зимни условия, което нямало как да се осъществи с автомобил за градски условия.

Какво се случи досега

Oбществената поръчка за закупуване на 53 автомобила, от които 51 коли за редовните служители и 2 луксозни джипа за шефовете на  АПИ, на стройност общо 1.3 млн. лв. с ДДС, беше пусната на 29 август, а 5 дни по-късно, в последния си ден като регионален министър, Николай Нанков стопира търга.

Причината, която той изтъкна бе, че не е бил уведомен за самата поръчка. По-късно в сайта на АПИ излезе решение на председателя на УС на АПИ инж. Светослав Глосов за прекратяване на търга. Като причини се посочваха това, че техническите изисквания и способности към фирмата изпълнител са "прекомерни" и при проверка на контролните органи може да бъдат счетени за дискриминационни.

Другата причина е открита техническа грешка в обособена позиция №2 от обществената поръчка за закупуването на 51 леки автомобила. Става въпрос за включването на междуосие на автомобила с определен размер, който не съществува и не се предлага за автомобили. В новата обществена поръчка параметрите на междуосието са сменени – минимум 2500 мм, а не минимум 1800 мм. Леките автомобили ще бъдат предназначени за редовите служители на Агенцията.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: автомобили | АПИ | обществена поръчка | Светослав Глосов | джипове | VW Touareg

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини