Роботите ще създадат повече работни места, отколкото ще унищожат

Това прогнозират от Световния икономически форум

Снимка: Pixabay
18:33 17.09.2018
Милиони работни места вероятно ще бъдат изместени от автоматизацията, но все пак трябва да се страхуваме значително по-малко от тях, отколкото повечето хора мислят. Това се казва в доклад на Световния икономически форум.

Швейцарският мозъчен тръст прогнозира, че роботите ще изместят 75 милиона работни места в световен мащаб до 2022 г., но ще създадат 133 милиона нови - "нетен положителен резултат". Защото напредъкът в изчислителните технологии ще осигури свободни работници за нови задачи, пише Би Би Си.

Световният икономически форум, който организира прословутото събитие в Давос, заяви, че роботите и алгоритмите "значително ще подобрят" производителността на съществуващите работни места и ще доведат до много нови в следващите години.

В резултат на това бихме могли да видим повече роботи като анализатори на данни, разработчици на софтуер и специалисти в социалните медии, както и в роли, основаващи се на "отличителни човешки черти", като работници и учители.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работни места | Роботи | Световен икономически форум | автоматизация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини