Русия трябва да плати $1.3 млрд. на най-голямата държавна банка в Украйна

Това гласи официалното решение на Международния арбитражен съд в Париж от днес

Снимка: БТА
19:31 26.11.2018
Русия трябва да плати 1.3 млрд. долара на най-голямата държавна банка в Украйна – Ощадбанк. Това гласи официалното решение на Международния арбитражен съд в Париж от днес, предават световните медии. 

Причината е свързана с анексирането на Крим, след което Ощадбанк подаде съдебен иск за компенсации заради конфискувани активи. Сумата от 1.3 млрд. долара включва, освен загубите, и лихви, начислявани от внасянето на решението до фактическото изплащане.

Украинската банка посочва, че ще вземе всички възможни мерки да си получи парите от Русия. Това може да включва конфискуване на руски активи в цял свят.

Новината идва на фона на новозародилото се напрежение между Русия и Украйна след задържането на украински кораби край анексирания от Москва Кримски полуостров, отбелязва Associated Press.

Представителят на банката Андрий Пишний насърчи други украински компании да поискат международен арбитраж „за възстановяване на справедливостта” по отношение на отнето имущество в Крим.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Русия | Украйна | решение | арбитражен съд | анекс на Крим

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини