Със следващ транш от Европа: Метрото стига до жк Левски и Слатина

Двата проекта включват 9 нови метростанции

Снимка: МТИТС
15:14 19.12.2018

В следващия програмен период, с европейско финансиране от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, предвиждаме изграждане на две разширения на метрото, които ще свържат централната градска част с кварталите Левски и Слатина. Това заяви министърът на транспорта, информационни технологии и съобщенията Росен Желязков по време на провелата се днес инспекция на третата линия на метрото. Той провери изградените тунел и релсов път между метростанция „Бул. България“ и метростанция „Красно село“ заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и изпълнителния директор на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев.

Първият проект предвижда изграждането на 6 нови метростанции от ул. „Шипка“ в близост до Военна академия „Г. С. Раковски“ до бул. „Цариградско шосе“ при УМБАЛ „Света Анна“. Второто разширение е с 3 нови метростанции и достига до ж.к. Левски. 

През настоящия програмен период на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ се инвестират около 2 млрд. евро в транспортна инфраструктура в страната, каза министърът. Той добави, че за следващия период е заложен дори леко завишен финансов ресурс, но се очаква до края на 2019 г. да има пълна яснота по въпроса . „Ще следваме аналогична логика при разпределянето на средствата след 2020 г., като за метрото предвиждаме приблизително 500 млн. евро“, заяви министърът.

Той отбеляза още, че от една страна е важно да се даде възможност повече граждани да се движат с подземната железница, а от друга страна - да се направят необходимите връзки за интермодалността на транспорта. Като пример министър Желязков посочи връзката на метрото в кв. Горна баня с жп линията София-Перник. „Трябва да има взаимна свързаност и приемственост в използването на различните видове транспорт“, каза в заключение Желязков.

Общо пет метростанции по линия 3, в отсечката между бул. „Владимир Вазов” и кв. „Красно село”, ще бъдат готови до септември 2019 г., обяви Фандъкова. Останалата част от лъча, стигащ до „Горна баня”, ще бъде завършена в началото на 2020 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: финансиране | Йорданка Фандъкова | метро | Левски | Слатина | Росен Желязков

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини