Дончев: Десетки варианти предложихме на ЕК, нищо не харесаха

Комисията е искала единственото, което за България е недопустимо - смяна на собствеността на „Булгартрансгаз“

Дончев: Десетки варианти предложихме на ЕК, нищо не харесаха

Снимка: Economic.bg/ Архив

Десетки варианти за реорганизацията на газовите дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз” е предложила България на Европейската комисия. Евроинституцията обаче не е харесала нито едно от тях, а е настоявала собствеността на „Булгартрансгаз“ да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял.

Това обясни вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешното правителствено заседание във връзка с наложената от Брюксел глоба на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Той определи искането на ЕК за продажбата на мажоритарен дял от „Булгартрансгаз“ като неприемливо.

„Миналата година парламентът ни забрани да сключим споразумение с Европейската комисия. Естествено, никой от правителството не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял“, заяви Дончев. Той добави, че Комисията поне се е съобразила с аргументите на България срещу налагането на максималната глоба в размер на 320 млн. евро и вместо това е наложила санкция от 77 млн. евро.

В понеделник Европейската комисия глоби със 150 млн. лв. „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ (част от „групата БЕХ“) за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Държавното дружество БЕХ и неговите дъщерни компании са отказвали на конкурентите си достъп до газопреносната мрежа и до съоръжението за съхранение на газ, както и са резервирали капацитет, който не им е необходим по газопровода за внос.

Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер обясни, че ЕК в продължение на три години е опитвала да постигне някакво споразумение с България, но това се е оказало невъзможно. Впоследствие българският енергиен министър Теменужка Петкова заяви, че в хода на преговорите Еврокомисията е поискала приватизация на „Булгартрансгаз”. Думите ѝ бързо бяха опровергани от Вестагер, която каза, че ЕК единствено е настоявала дейностите на „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз” да бъдат разделени и дружествата да не са под една шапка.
Коментари: 0