Шофирай чрез телефона си, или как Ford сбъдва сценарий от Агент 007

Компанията е патентовала система за управление чрез смартфон

22:00 08.10.2018
Автомобилният гигант Ford е регистрирал два патента за система, която ще позволи на човек да управлява автономни превозни средства дистанционно чрез своя смартфон. 

Иновационният софтуер дава две опции. При първата на екрана се появява виртуален волан, който може да се контролира с пръст – също като футуристичното BMW на героя на Пиърс Броснан във филма „Винаги ще има утре“ от сагата за агент 007. 

Избере ли втората опция, човек ще може да завърта наляво и надясно чрез наклоняване на самия телефон в съответната посока. Преди това потребителят ще бъде накаран да задържи устройството си на едно ниво, докато системата се синхронизира. 

Който и вариант да бъде предпочетен, автономната система ще продължи да следи за ускорението и спирането, а човек ще може да контролира единствено посоката на автомобила. Подобна опция би помогнала в региони, които не са достатъчно добре картографирани, пише Tech Radar. 

Ford, както почти всички в сектора, сериозно се е заела с развиването на безпилотни системи за управление. По-рано тази година отдели звеното, занимаващо се с тези разработки, в отделна компания. Тогава ръководството изказа мнение, че пазарът на автономни коли скоро ще бъде доминиран от „шепа компании“ и затова целта им е да се наредят сред тях. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: патент | Ford | автономни превозни средства | автономни системи | безпилотни автомобили | управление чрез смартфон

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини