Цените на имотния пазар се забавят

Въпреки отчетения спад в броя на сключените сделки, все още няма признаци за спад на цените в София

Снимка: Economic.bg
11:16 15.01.2019

През четвъртото тримесечие на 2018 г. се наблюдава постепенно, но видимо забавяне в покачването на цените на имотния пазар. Това все още не значи спад, нито има признаци за такъв. Банките кредитират повече сделки, а на пазара на недвижими имоти се наблюдава излизането на мащабни жилищни проекти и все повече купувачи бързат да си осигурят имот в момента на започване на строителството. Статистиката на банките отбелязва огромен ръст при ипотеки с над 80% кредитно финансиране. За четвъртото тримесечие българският купувач е основен в пазара на недвижими имоти, което го прави и малко по-стабилен. Забелязва се тенденция купувачите да обмислят по-добре преди да инвестират в недвижим имот и да не купуват на всяка цена.

 

Жилищни имоти

За спад на цените на жилищата в София е трудно да се говори, но в сравнение с предходните години ръстът видимо се забавя. Публикуваните от Националният статистически институт (НСИ) данни за индекса на цените за третото тримесечие на 2018 г., показват, че годишният ръст на цените достига 6,3% за периода. За съпоставка, данните от първото тримесечие отчетоха годишен ръст от 7,1% за периода, а за второ – 7,5% за периода. Спрямо предходното тримесечие ръстът е едва 0,77%, който е и най-ниският резултат от 2015 г. насам.

По отношение на сектор „Строителство“ данните на Националния статистически институт отчитат ръст. По предварителни данни през октомври 2018 г. индексът на продукцията в сектора, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 3,3% над равнището от предходния месец. През октомври 2018 г. в сравнение със същия месец на 2017 г. календарно изгладеният индекс на строителната продукция се увеличава с 1,8%.

 

Търсене

Arco Real Estate отчита спад в броя на постъпилите запитвания за покупка на имот в размер на 7,1% за четвъртото тримесечие на 2018 г., спрямо периода юли-септември на 2018 г., който допълнително подкрепя твърдението за наблюдаващ се спад в броя на сключените сделки, започнал през третото тримесечие.

78% от клиентите на Агенцията са за Апартаменти, като 71% от тях са предпочели тухлени жилища, а 74% от сделките са за жилища в нови тухлени сгради в строеж. Незначителни са корекциите на цените - в хода на преговорите се постига намаляване 1-3%, като в отделни случаи отстъпката в цената стига до 5%.

И през четвъртото тримесечие се наблюдава поддържане на повишен интерес към покупка на парцели, който се изразява в увеличаване на броя запитвания с почти 11% спрямо предходното тримесечие и 2,4 пъти спрямо същия период на изминалата година. 

Търсенето продължава да е основно на парцели за жилищно строителство – 86% от постъпилите запитвания и едва 14% са за парцели за промишлено строителство. Търсенето на парцели за строителство на еднофамилни къщи е в районите около София с ценови рамки за Драгалевци, Симеоново и Бояна около 200 евро/м2,   Бистрица – 150/м2, Горна Баня и Банкя – 100/м2. На лице е липса на предлагане на имоти с добър достъп и уредена регулация, което са основните изисквания на купувачите.


Най-търсени райони

Анализът от регистрираното в Агенцията търсене показва, че през четвъртото тримесечие на 2018 г. двустайните и тристайните жилища са напълно еднакво желани като сред двустайните апартаменти най-предпочитани са тези при цени между 60 000-80 000 евро, а при тристайните жилища – цената е 120 000-170 000 евро, като бюджети от 150 000 евро за тристаен апартамент вече са често срещани.  Предпочитани са сградите в процес на строеж на различни етапи от строителството.

Ръст бележат сделките с къщи в населени места близо до София в ценови диапазон от 25 000 до 60 000 евро.

Предпочитанията на търсещите жилище в Столицата се разделят в следните 3 групи: 

1. Висок интерес за покупка: Изток, Оборище, Витоша, Дианабад, Кръстова вада, Гео Милев, Център, Лозенец, Хаджи Димитър, Малинова долина;

2. Среден интерес за покупка: Овча купел, Редута, Сухата река, Дружба 1 и 2, Люлин – Център, Белите брези, Студентски град, Стрелбище, Гоце Делчев

3.  Нисък интерес за покупка: Зона Б-4, Левски, Слатина, Модерно предградие, Захарна фабрика, Орлондовци, Павлово;


Предлагане

Предлагането на жилищни имоти на територията на град София за четвъртото тримесечие на 2018 г. отчита ръст от 2% спрямо предходното тримесечие на 2018 г. Около 3% от продавачите предлагат къщи, а основната група продавачи – 94% - апартаменти, останалите жилищни имоти (ателие, мезонет, етаж от къща) представляват около 3% от общото предлагане. И при предлагането през това тримесечие отчитаме пълна равнопоставеност между двустайните и тристайните жилища, като общо за Столицата средната офертна цена е около 1100 Е/кв.м. за двустаен и 1080 Е/кв.м. за тристаен.

В дъното на класацията остават многостайните и едностайните. Най-активно сред нашите клиенти - продавачи е предлагането в район Зона Б-5 със средна офертна цена от 1270 Е/кв.м., следван от кв. Княжево – 930 Е/кв.м.; кв. Манастирски ливади-запад – 940 Е/кв.м; кв. Кръстова вада – 1090 Е/кв.м; кв. Хаджи Димитър – 850 Е/квм.; кв. Витоша – 920 Е/кв.м.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: ARCO REAL ESTATE

Етикети: цени | пазар | имоти | жилища | търсене

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини