За първи път Гърция и Турция са в топ 10 на най-големите получатели на хуманитарна помощ

Това показва Докладът за глобална хуманитарна подкрепа 2018

Снимка: Pixabay
17:46 19.08.2018
Южните ни съседки Гърция и Турция влизат в топ 10 на най-големите получатели на хуманитарна помощ. Това се случва за първи път през 2017 г., а причината са множеството незаконни мигранти, влезли в двете държави. Това показват данните в Доклада за глобална хуманитарна подкрепа 2018 (GHAR2018).

Сирия е била най-големият получател на хуманитарна помощ за пета поредна година, като тя е взела 14% от всички изпратени такива. Йемен е получил 8%. Отчетите сочат още, че 60% от всички помощи са отишли в 10 държави през 2017 г. 

Тазгодишните данни показват, че най-малко 201 млн. души в 134 държави са се нуждаели от хуманитарна помощ, за да оцелеят през 2017 г. 

Най-много са били нуждаещите се от помощ в Йемен – 20.7 млн. на брой. Следват засегнатите от гражданската война в Сирия, където 13.7 млн. души са се нуждаели от помощ. Приютявайки 3.5 млн. сирийци, Турция е на трето място в списъка с 12.8 млн. души, които се нуждаят от хуманитарна помощ.

 В списъка са споменати също така Етиопия, Ирак, Нигерия, Демократична република Конго, Южен Судан, Афганистан, Сомалия, Кения, Хаити, Малави, Колумбия, Судан, Чад, Зимбабве, Мали, Украйна, Камерун, Ливан, Пакистан, Бурунди, Йордания, Централна Африка Републиката, Уганда, Нигер, Палестина, Мозамбик, Мадагаскар, Либия, Ангола, Бангладеш, Шри Ланка, Непал и Мианмар, предава БНТ.

Етиопия, Нигер, Пакистан, Сомалия, Южен Судан и Судан са изправени едновременно пред три вида кризи – конфликти, природни бедствия и принудителни изселвания.

Докладът отразява положението на безпомощните хора, страдащи от глад, суша, сблъсъци и природни бедствия. Той излиза навръх Световния ден на хуманитарната помощ, който се провежда всяка година на 19 август, за да се подкрепя всички онези, засегнати от кризи по целия свят.

Според доклада 2 милиарда души по Земята живеят в бедност и получават под 3.2 долара дневно. От тях 753 млн. са тези, живеещи в крайна бедност и с по-малко от 1.9 долара дневно. Това сочи 

Докладът също така споменава, че броят на насилствено разселените лица по целия свят се е увеличил с 2.9 милиона през 2017 г. в сравнение с цифрата от предходната година, като общият им брой е достигнал 68.5 милиона.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: бедност | мигранти | хуманитарна помощ | бежанска криза | бедстващи държави

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини