Законът на Пеевски за изсветляване на медиите е приет окончателно

Вече ще трябва да бъде посочван крайният собственик и кой фактически определя редакционната политика

12:22 01.11.2018
Написаните от депутата на ДПС Делян Пеевски законови промени за изсветляване на медиите беше приет окончателно от депутатите. Така всички медии вече ще трябва да посочват на сайтовете си кой е крайният им собственик, дали той заема публична длъжност и дали има наложена присъда.

Освен действителния си собственик, медиите ще трябва да декларират и лицето, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга и редакционната политика, ако то е различно от собственика. При промяна на собствеността тя трябва да се декларира в срок от 7 дни. До 30 юни ще трябва вече да се декларира всяко получено финансиране в предходната година, както и неговият размер, защо е получено и от кого.

Приетите окончателно промени налагат разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата действителния си собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно.

Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията. Санкциите за неподаване на декларация и невярна информация ще са от 10 хил. до 15 хил. лева за първо и от 20 хил. до 30 хил. лева за повторно нарушение.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ДПС | Делян Пеевски | изсветляване на медиите | прозрачност на медиите

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини