Airbus ще строи „орли“ и „ястреби“

Новите самолети на компанията трябва да са по-безшумни и по-икономични

Снимка: Airbus
Европейският производител на самолети Airbus планира да вози пътниците с „орли“ и „ястреби“ в близко бъдеще. Разбира се, зад тези метафори се крият нов тип самолети, вдъхновени от хищните птици. Концепцията на компанията е свързана с желанието ѝ да повиши комфорта на пътуващите и да намали разхода на гориво заимствайки аеродинамиката на самолетите от природата.

Държавният секретар на Великобритания представи концепцията за „Bird of Prey“ на Международното търговско изложение Royal International Air Tattoo.

Самолетите ще наподобяват визията на летящ в небето орел. Ще има „пера“ върху крилата, както и на опашката. Също така самолетите ще са витлови, разполагайки с 4 двигателя хибридни двигателя.

Целта на „перата“ и 4-те витла е да осигурят активен контрол над полета. Според проектантите дизайнът ще привлече младите хора към авиационната индустрия и ще ги провокира да се развиват именно в нея.
Самолетите ще са с капацитет от около 80 пътници, а разходът за гориво ще е между 30 и 50% по-малко в сравнение със сходни въздухоплавателни средства.

Мартин Астин, старши мениджър на Airbus, смята, че новите самолети ще направят полетите по-сигурни, устойчиви и екологични, а заимстваният от природата дизайн, ще направи полетите по-безшумни. Той споделя, че компанията има опит в създаването на самолети, които адаптират познати природни функции и че е напълно естествено да заимстваме някои нейни форми при създаването на модерните технологии.

Airbus разработва проект и за седалките на самолета. През февруари британската компания Layer представи прототип на седалки за самолетите на Airbus. Те ще бъдат поставяни в икономичната класа и са предназначени за къси и средни полети. Седалките са наречени Move и са направени от елегантно влакно и с вградени интелигентни сензори, които позволяват контролиране на топлината, позицията и движението на чрез приложение на телефона.

През април Airbus представи и дизайна на „Settee Corner“ - седалки тип диван за бизнес класата. Те са по-леки от стандартните за бизнес клас модел, като имат вградени телевизори, места за съхранение, табла за хранене, както и опция сън. Седалката разполага със стандартен колан при излитане и кацане и колан при сън. Те ще създадат домашния комфорт, от който се нуждаят пътниците по време на дългите полети с компанията.ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини