Безработицата във Великобритания продължава да расте

През второто тримесечие на годината хората без работа са се увеличили с 31 хил. души

Безработицата във Великобритания е нараснала до 3.9% през второто тримесечие на годината. Общо безработните са се увеличили с 31 хил. души за три месеца до 1.3 млн. души, съобщава Independent. Анализаторите отдават влошаването на пазара на труда на притесненията около Brexit и несигурността, която изпитват инвеститорите заради предстоящото напускане на ЕС.

Процентът на безработицата започна да се увеличава в средата на миналата година, а свободните работни места намаляха до 820 000 между май и юли. Според някои анализатори цифрите сочат, че се очаква ново икономическо забавяне.

За сметка на покачващата се безработица, данните от Службата за национална статистика (ONS) показват, че заплатите се повишават с най-бързи темпове от 11 години насам.

Броят на работещите на непълно работно време се е покачил до рекордните 32.8 млн. души през второто тримесечие. Броят на щатните работни места обаче е спаднал. Коефициентът на заетост остава непроменен - ​​76.1%.

Миналата седмица официални данни разкриха, че британската икономика неочаквано се  свила през второто тримесечие - за първи път от 2012 г. насам. Това е лошо за работните места, тъй като има тенденция заетостта да намалява.

Във вторник ONS заяви, че ръстът на заплатите се e ускорил. Общото заплащане, включително бонусите, се е увеличило с 3.7% за периода април-юни в сравнение с година по-рано. Растежът на регулярното заплащане, което изключва бонусите, нарасна до 11-годишно ниво от 3.9%.

По-бързото нарастване на заплатите обаче може да забави растежа на заплатите през следващите месеци, което ще е с по-малко от средните нива преди кризата - с 4%. Спад е отчетен и в почасовата работа в производствата, където работната ръка е намаляла с 0.6% в сравнение със същия период на миналата година.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | заплати | безработица | Brexit | работна сила

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини