British Petroleum напуска Аляска след 60-годишно присъствие

Hilcorp ще плати $5.6 млрд. за всички дейности на британския петролен гигант в американския щат

Снимка: BP.com
10:54 28.08.2019
Петролният гигант British Petroleum (BP) вече няма да има операции в Аляска, след като се съгласи да продаде целия си останал бизнес там на частна нефтена и газова компания. Hilcorp ще плати $5.6 млрд. (4.5 млрд. британски лири), за да купи всички участия на BP в американския щат.

Фирмата е изправена пред натиск от екологичните групи да спрат сондажите в района, но BP заяви, че решението й не е свързано с това.

"Имаме други възможности, които са по-тясно приведени в съответствие с нашата дългосрочна стратегия", каза изпълнителният директор на BP.

Компанията заяви, че сделката е част от нейните планове за набиране на 10 млрд. долара през следващите две години чрез продажби на активи за допълнително укрепване на баланса.

Изключителният студ и отдалечеността на някои от сондажните райони на Аляска оскъпяват работата на фирмите там, коментира Би Би Си.

Изпълнителният директор на BP Боб Дъдли заяви, че Hilcorp има способността да "увеличи максимално стойността на бизнеса за щата Аляска".

Той допълни, че средствата от продажбата ще дадат възможност на BP да „преследва нови благоприятни възможности“.

BP започва работа в Аляска през 1959 г., а в средата на 70-те години на миналия век спомага за изграждането на 800-километровия тръбопровод Trans Alaska.

Нефтеното находище Prudhoe Bay в щата - в което BP има 26% дял - е най-плодотворното петролно находище в историята на САЩ и е произвело над 13 милиарда барела нефт, като прогнозите предполагат, че има потенциал да произведе повече от един милиард допълнителни барела.

BP заяви, че около 1600 служители в момента са свързани с бизнеса й в Аляска. Компанията допълни, че е „ангажирана да осигури яснота за бъдещето им възможно най-скоро като част от процеса на преход с Hilcorp“.

Боб Дъдли заяви, че решението да продаде бизнеса в Аляска не намалява ангажимента на компанията за сондажи в САЩ. "Ние оставаме много уверени в енергийния сектор на САЩ ... и ще продължим да разглеждаме допълнителни възможности за инвестиции тук", каза той.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | продажба | BP | изтегляне | Аляска | British Petroleum | Hilcorp

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини