Депутатите решават окончателно за намаляване на партийните субсидии

Законът за държавния бюджет влиза на второ четене в парламента

Снимка: Economic.bg
08:00 21.06.2019
Парламентът ще разгледа днес на второ четене промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. Измененията, които предвиждат намаляване на субсидиите за партиите от 11 лв. на 1 лв. на глас, бяха одобрени вчера от бюджетната комисия.

На първо четене предложението на ГЕРБ за субсидия от 1 лв. за получен глас бе прието, както и това на ДПС да отпадне ограничението физически и юридически лица да финансират политическите формации, но при пълна прозрачност. Досега дейността на политическите партии се финансираше от собствени приходи и от държавна субсидия. 

Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха другото предложение на ДПС за 0 лв. за партийна субсидия за действително получен глас. Отхвърлено бе и предложението на БСП партиите да преведат на държавния бюджет неусвоените към 3 юни средства от държавната си субсидия.

Отхвърлено бе и предложението на НФСБ даренията за политически партии да не надвишават 8 млн. лв. за една календарна година. Достатъчно подкрепа не събра и това на ВМРО размерът на субсидията за парламентарна група да бъде 1,5 млн. лв., както и партиите, които имат парламентарни групи, да получават допълнителни субсидии.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: субсидии | депутати | гласуване | партии | НС | партийни субсидии

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини