Мерилин Хасанова:

Достъпността и добрите резултати карат българите да избират лечение в Турция

Цените на някои процедури и изследвания там са по-ниски, отколкото в България

Снимка: Личен архив

Мерилин Хасанова  работи от 2014 г. в областта на организиране лечението на български граждани в болници в Турция. Повече от 4 г. е официален представител на частна турска болница за Република България. От началото на 2019 г. създава първата платформа в България за здравно консултиране на български граждани относно възможностите за провеждане на изследвания, диагностика и лечение в акредитирани частни болници на територията на Република Турция. Платформата се казва „ЖИВОТ за ТЕБ“ и обединява най-добрите медицински специалисти в Турция с доказани резултати в съответните направления.Носител е на наградата Дама на годината“ за 2018 г. в категория „Здравен мениджмънт“.

- Г-жо Хасанова, защо Турция се утвърди като предпочитана дестинация за лечение на българи?

- През последните години лечението в Турция доби изключителна популярност не само в България,  а и в света. Това стана възможно благодарение на целенасочената политика на Република Турция за развитие на т.нар. здравен или медицински  туризъм. Понятието здравен или медицински туризъм означава хора, които посещават чужда страна с цел диагностика, лечение или рехабилитация. Хората от различни държави търсят възможност за лечение в Турция поради различни причини. 

Например, пациенти от Англия пътуват до Турция, за да се лекуват, тъй като в много случаи в собствената им страна се налага да чакат с месеци, за да им се проведе лечение. Пациенти от арабски страни посещават Турция предимно за естетични процедури, тъй като цените са ниски, а резултатите много добри. 

Съвсем нормално е и пациенти от България да избират Турция за своето лечение, защото Турция е наша съседка и достъпът е лесен. Освен това лечението се организира бързо и някои услуги са по-евтини, отколкото в България. Пример мога да дам с изследване за образна диагностика на PET скенер.  Системата за изследване PET-CT  в днешен ден е една от най-напредналите системи за изследване в цял свят и е ефективна за изследване на тумор по цялото тяло. Използва се за стадиране на болестта преди започване на нейното лечение, за подробно изследване на легиите по време на лечението и определяне на ефективността на лечение при болни с метастази и притежава една от най-напредналите технологии за изследване в цял свят. Цената на изследването в една от Турските болници, с които работя, е два пъти по-ниска  от тази, която плащат частните пациенти в България.

- Има ли данни колко българи са избрали лечение в Турция и обратна връзка за резултатите?

- В България не се води статистика, а в официалните статистики на Турция не се намираме на челни места.  Аз си водя лична неофициална статистика, но за мен не е най-важен броят на пациентите, а колко от тях са излекувани успешно. 

В случай че получа основателни негативни отзиви и неуспешни резултати, аз прекратявам работата си със съответния специалист или болница.

Официалните данни за 2017 г. показват, че Турция е отчела приходи от около 1.5 млрд.  долара от медицински туризъм. Лидер в потока от чуждестранни пациенти към Турция, според статистиките от 2018 г., е  Германия, следвана от Азербайджан, Ирак, Либия, Сирия, Саудитска Арабия, Русия, Холандия и Англия.  Една интересна статистика, на която попаднах, показва, че за присаждане на коса най-много пациенти през 2017 г. са дошли от Испания. От България пациентите посещават Турция предимно за онкологични лечения.

- Какво прави страната за насърчаването на медицинския туризъм?

- Министерството на икономиката на Турция стартира приложението и изпълнението на  стратегическата  програма за развитие на здравния туризъм през 2010 г. и за по-малко от 10 години  успя да се нареди сред лидерите в сектора на световно ниво. Една от най-съществените крачки в тази посока бяха разделянето и обособяването на лечението на чуждестранни граждани  в Турция като самостоятелна единица, наречена  Медицински или здравен туризъм. Този отрасъл всъщност обединява услуги от няколко бранша  от различни сектори, като здравеопазване, туризъм, транспорт и икономика. Министерството на икономиката на Република Турция инвестира целенасочено в развитието на сектора, като субсидира инвестициите в технологии в частните болници, като по този начин те успяха да изградят модерни сгради, отговарящи на високи стандарти в строителството, и оборудваха болниците си с най-високотехнологична медицинска апаратура. 

Съществена част от медицинските кадри специализираха предимно в САЩ и Западна Европа, което дава възможност да прилагат най-напредналите и ефективни методи за лечение на пациентите.  

- Кои са предимствата на лечението в Турция?

- Високите технологии, добрите специалисти, организирано лесно и бързо достъпно лечение и цялостно високо ниво на обслужване. И ниските цени, разбира се. Не на последно място е ролята на транспортните услуги в Турция. Благодарение на географското си положение и на съществената роля на  авиопревозвачите, достъпът до Истанбул отнема само няколко часа и е възможен с директен полет от стотици държави в света. През първите години от стратегическата програма, Министерството на икономиката на Турция финансираше до 50% от стойността на самолетните билети на пациентите и техните придружители.

- Какви са цените за лечение?

- Към днешна дата лечението в Турция достигна много високо световно качество, резултатите на успеваемост достигат, а в някои направления успяват дори да надминат, световните стандарти. Съществена роля в постигнатите резултати играят и конкурентните цени, които предлагат Турските болници.

Процедурата за присаждане на коса е много популярна и в България. С Една от болниците, с които работя в Истанбул, успях да договоря пакетна цена от 1200 евро за български пациенти, която включва предварителните изследвания, процедурата по присаждане на коса, престой от 2 нощувки и контролен преглед след процедурата. Това е много ниска цена, а процедурата се извършва в престижна многопрофилна болница от пластичен хирург, специалист по присаждане на коса.  

Турция, от своя страна, е на 1-во място в света по брой извършени трансплантации. В този смисъл, например, една бъбречна трансплантация  струва в пъти по-евтино, в сравнение с цените в САЩ или Западна Европа, а резултатите на успеваемост са еднакви - над 88%. Успеваемостта на инвитро процедурите е доста над европейските стандарти. Цените на голяма част от леченията са достъпни и за българските пациенти.

- Как българските граждани могат да получат повече информация за възможностите за лечение в Турция?

- През последните години турските болници успяха да приложат успешно регулациите в бранша, като обучиха и подготвиха кадри, които да представят техните болници и специалисти в различни държави от цял свят. Самата аз съм преминала подобна подготовка и вече 5 години за занимавам професионално със здравно консултиране относно възможностите за диагностика и лечение в Турция на пациенти от България. Организирам безплатни консултации за пациентите от България, като тази консултация може да е по съществуваща медицинска документация на пациента  или информативна консултация в моя офис. При желание от страна на пациента мога да организирам неговото лечение в Турция, а моят дългогодишен опит ми дава възможност да знам точно  към коя болница да изпратя пациента, като се съобразявам с лечението, което му е нужно, и по-важното - да избера лекаря, който е с най-високи резултати в съответното направление. 

През годините успях успешно да помогна на стотици пациенти от България да получат достъп до най-висококачествените и високотехнологични медицински услуги предлагани от турски болници, което  допринесе да изградя трайни взаимоотношения на доверие със своите пациенти. 

Организирам посещения в България на водещи турски специалисти, които провеждат безплатни консултации с пациентите и това помага на хората да получат най-точна информация за състоянието си, както и да осъществят личен контакт със съответния специалист.

- Какви стъпки трябва да предприеме човек, който реши да ползва лечение в Турция и как да избере правилната болница за неговото лечение?

- Първата стъпка е да се свържат с мен, и ако вече имат поставена диагноза, ще направим консултация със специалист. Според неговото становище, в случай, че съответният лекар може да се заеме с лечението и пациентът изрази съгласие да се лекува при него, мога да пристъпя към организация на лечението. 

Другият вариант е, ако пациентът няма поставена диагноза, според оплакванията му да се свържа с подходящия специалист и да организираме посещение с цел диагностика и изготвяне на план за лечение. Аз организирам целия процес - от пътуване, посрещане, престой, организиране на прегледи и изследвания, лечение и връщането обратно в България.

Най-важен е изборът на болницата и лекаря-специалист. Бих искала да подчертая,  че в Истанбул по последни статистически данни има около  700 лечебни заведения. Най-важният критерий, по който аз избирам болниците, с които да работя, е задължително притежаване на JCI акредитация. JCI (Joint Comission International) е независима комисия, която има за цел определяне, прилагане и запазване на всички условия за повишаване на сигурността и качеството на обслужване на пациентите в здравните заведения, снижаване до минимум рисковете за пациентите и медицинските специалисти. JCI-акредитиацията е призната като най-високият стандарт за качество и безопасност в областта на здравеопазването.  Тя осигурява култура на безопасност и качество в здравното заведение и има за цел непрекъснато подобряване на обслужването на пациентите и крайните резултати. Болниците, преминали успешно стрес тестовете и проверките на комисията, получават акредитация, а тя от своя страна е валидна само за 1 година. През следващата година, ако има спад в качеството на услугите на съответната болница, акредитацията отпада. 

- Как представители като Вас помагат на хората да ползват лечение в Турция?

- На пръв поглед изглежда, че има повече хора, които се занимават с подобна дейност, но истината е, че за територията на България лицата с подготовка сa много малко. Съветвам българските граждани да направят добро проучване, преди да предприемат лечение в Турция. Да изберат болница, която отговаря на критериите, които описах по-горе, и задължително  да има лице за контакт в България, което отговорно да съдейства за процеса, както на предварителната организация на лечението, така и за проследяване на състоянието на пациента след завръщането му от проведеното лечение в Турция.

Изборът на лекар е не по-малко важна част от процеса. Българските граждани трябва да направят проучване относно опита, специализациите и резултатите на лекаря, който ще поеме тяхното лечение. Например, в една от болниците, с които работя в Истанбул, има 10 неврохирурзи. Всеки един от тях е много добър в определени операции, и когато пациентът се свърже с мен, в зависимост от лечението, което трябва да се проведе, аз избирам най-добрия за съответната операция. 

За мен най-важното е пациентът да получи най-доброто лечение, спрямо неговото индивидуално състояние. Наясно съм, че хората, които търсят лечение в Турция, са в трудна ситуация и очакват помощ и разбиране. Голяма част от тях се нуждаят от скъпо струващи не по силите им лечения и се опитвам да помогна с каквото мога, за да накарам тях и близките им да се почувстват по-добре.  Услугите, които извършвам, са безплатни, затова нека хората не се притесняват да се свържат с мен, за да получат информацията, която им е нужна.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: болници | Турция | интервю | лечение | Мерилин Хасанова | медицински туризъм