Две индустриални компании ще открият нови производства в ТИЗ

Bosch планира да създаде инженерингов център в София

Снимка: ТИЗ
17:24 07.10.2019
Една германска и една турска индустриални компании ще открият нови производства в Тракия икономическа зона (ТИЗ) през този месец, съобщиха от там. Става въпрос за Mecalit и Odelo, които вече имат заводи в индустриалната зона и предстои да ги разширят. Планове за инженерингов център в България има и групата Bosch, но той ще бъде открит София.

Красен Кръстев, управител на българския клон на немската група Mecalit, съобщи по време на международна технологична конференция, че предстои откриването на завода, който е съвместен проект с китайския концерн VEM и ще произвежда матрици и щанци.

От  турския холдинг съобщиха по време на конференцията, че само след няколко дни на официална церемония ще бъде прерязана лентата на новия завод за фарове на Мерцедес. Компанията създаде и R&D център през лятото в София.

За официалното откриване на инженерингов център на германката група Bosch в София съобщи арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България. Цифрите, които той посочи в своята презентация, са показателни за изключително динамичното развитие на автомобилния сектор в страната. През 2012 г. 30 компании реализират 500 млн. евро оборот и са заети 9 000 души. Сега оборотът вече е 5.5 млрд. евро, заетите са над 65 000 души в над 250 компании. Като цяло, автомобилната индустрия допринася за над 10% от брутния вътрешен продукт на България, а за 7 години увеличението е близо 10 пъти.

Най-много фирми от автомобилния сектор са съсредоточени в Тракия икономическа зона, следва София. Радостно е, че и в Северна България вече има компании от тази индустрия - в Шумен, Русе и Плевен. „Враца се очертава да повтори опита на ТИЗ“, смята арх. Станиславов.

„Искаме добро заплащане, което да върне българите от чужбина. Тогава тук трябва да създаваме ноу-хауто, да създаваме „процедурно знание“ за производството – в него е високата добавена стойност“, коментира темата за българските иновации инж. Даниел Белколев, ръководител на международен екип в General Electric в Канада. Той посочи, че заедно с инж. Пламен Панчев, създателят на ТИЗ, разработват програма, която ще  квалифицира от средни техници до инженери в различни области. Такъв курс ще бъде обособен в новооткрития Центъра за професионално обучение ТРАКИЯ.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: автомобилна индустрия | ТИЗ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини