Хавай планира да забрани продажбата на цигари на хора под 100 г.

Забраната обаче няма да важи за електронни цигари и тютюн за дъвчене

Снимка: Pixabay
11:07 05.02.2019
"Законодателят установи, че цигарата се считат за най-смъртоносния продукт в човешката история". Така започва текстът на нов законопроект, внесен в щатската камара на Хавай, който призовава за поетапна забрана на продажбите на цигари в щата до 2024 година.

Хавай има едни от най-рестриктивните закони за цигарите в страната. През 2016 г. той стана първият щат, който повиши възрастта за закупуване на цигари до 21 г. Сега новият законопроект изисква повишаване на възрастта за закупуване на цигари до 30 до следващата година, до 40, 50 и 60 за всяка следваща година, и до 100 г. до 2024 година.

Това на практика ще направи цигарите непродаваеми в Хавай. Защото ще могат да ги купуват само столетници.

Възрастовите ограничения няма да се прилагат за електронни цигари, пури или тютюн за дъвчене.

Федералното законодателство изисква от щатите да определят минималната възраст за закупуване на тютюн на 18 години. Понастоящем повечето щати в САЩ позволяват на 18-годишните да купуват цигари, а четири щата са повишили минималната възраст до 19 години.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: продажба | цигари | забрана | Хавай

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини