И Станишев е спряган да оглави Европейския парламент

Това са казали за Politico четирима източника, запознати с темата

17:01 02.07.2019
И името на Сергей Станишев влезе в публичното пространство като възможен следващ председател на Европейския парламент. Според четирима европейски представители, говорили за европейското издание на Politico, името на бившия български премиер е спрягано като възможна кандидатура за ръководител на ЕП.

Според същите източници има консенсус между Франция и Германия досегашният немски министър на отбраната Урсула фон дер Лейен да е следващият председател на Европейската комисия. Досегашният председател на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард пък е на път да оглави Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Това би означавало две жени, които са компетентни и се интересуват от европейски проект, да заемат двете най-влиятелни позиции. Те също така представляват едно обновяване, тъй като не са от обичайните лица на Брюксел”, коментира един от европейските представители.

Белгийският премиер Шарл Мишел пък е спряган за председател на Европейския съвет, а испанският министър на външните работи Жозеп Борел – за върховен представител на ЕС по външните въпроси.

Основният въпрос, който остава нерешен, е къде да бъде наместен Манфред Вебер – кандидатът на ЕНП за Европейската комисия, който обаче бе отхвърлен от лидерите на страните членки на ЕС, коментира Politico.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Сергей Станишев | Кристин Лагард | ЕП | Европейски парламент | председател на Европейския парламент | Урсула фон дер Лейен