Иновация с графен спечели големия финал на стартъп конкурса PowerUp!

България беше представяна от проекта Green charger

10:51 04.06.2019
Словашкият стартъп Danubia NanoTech спечели големия финал на конкурса за стартиращи компании от Централна и Източна Европа - PowerUp!, организиран от InnoEnergy. В надпреварата се включиха над 300 компании от 24 държави в Централна и Източна Европа, а победителят получава чек за 50 000 евро и възможност да се присъедини към престижния бизнес акселератор Highway на InnoEnergy.

Екипът на Danubia NanoTech е разработил иновативно решение за мониторинг на въздушната температура чрез използването на сензор от графен. Този сензор е във формата на много тънък пласт, който може да се поставя върху всякакъв вид неметални повърхности. Технологията е ценна за батериите за електрически превозни стредстава и за акумулаторите на мрежовите батерии, като допълнително удължава живота им.
 
„Кандидатствахме в конкурса, защото търсехме подходящ инвеститор като InnoEnergy, който не само предоставя финансови инвестиции, но и подкрепя развитието на бизнеса ни чрез престижния си акселератор“, коментира Патрик Кризански, изпълнителен директор на Danubia NanoTech. „Изключително сме  развълнувани да финализираме работата си по крайния продукт, в центъра на което са нуждите на крайните потребители“, добави той.

Второто място и награда в размер на 10 000 евро беше присъдено на латвийските Atlant3D, които представиха 3D принтер за производство на микро и наночипове. Това решение ще ускори прототипирането на микро- и наноустройства. Трето място и парична награда от 5 000 евро получи стартъпа  V-Chiller от Унгария, който представи революционно устройство, което може да охлажда консервирани напитки само за минута. Това става благодарение на система за вакумно охлаждане с патентован екологичен охладител. Уредът работи с минимално количество енергия и има минимално негативно въздействие върху околната среда.

Големият финал на PowerUp се проведе в Краков по време на Impact’19, едно от най-ключовите икономически събития в Централна и Източна Европа. Панелът от съдии и по-широка аудитория се състоеше от инвеститори, представители на индустрията, експерти по чиста енергия и международни медии. 14 стартиращи фирми от България, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Сърбия, Литва, Латвия, Естония, Румъния, Хърватска, Турция и Гърция взеха участие във финала.

България беше представяна от проекта Green charger, който осигурява лесен достъп до станции за зареждане на електрически автомобили. Проектът бе представен от Росен Данчев, който спечели българския финал на конкурса, oрганизиран от Клийнтех България и InnoEnergy в средата на април. Green charger цели създаването на т.нар. Green Charger Network – система за зареждане на електрически автомобили  в цяла България. В основата на идеята е възможността за лесно плащане при зареждане посредством карта. Целта на Данчев и Green Charger е в началото да се наложат на българския пазар, а след това да преминат към Румъния, Гърция и Балканите, а впоследствие и в цяла Европа.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: иновации | графен | стартъп | PowerUp | InnoEnergy | Клийнтех

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини