Истанбул отново избира кмет

Милиони избиратели ще гласуват на повторните избори в мегаполиса

Снимка: БТА
08:31 23.06.2019

Повторни кметски избори ще се проведат днес в Истанбул, след като резултатът от вота на 31 март беше касиран. Основните кандидати са бившият премиер на Турция Бинали Йълдъръм, издигнат от партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган и кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу. 

Правото си на глас днес могат да упражнят 10 560 963 турски граждани, които ще избират между 21 кандидати, от които 17 независими и 4, издигнати от партии. Няколко кандидати се отказаха да участват в надпреварата след решението за повтаряне на изборите в полза на Екрем Имамоглу.

До повторен вот се стигна след отмяната на резултата от Висшата избирателна комисия на 6 май по жалба на Партията на справедливостта и развитието. Първоначално мандатът за кмет бе в ръцете на Екрем Имамоглу, но само за 18 дни.

Преди изборите Висшият избирателен съвет отстрани от длъжност 13 председатели на общински избирателни комисии заради нередности и премахна от списъците 68 017 души - мнозинството от тях починали (21 157 души) или постъпили на военна служба (33 775 души), както и поставени под запрещение и възбрана да гласуват. 

Вотът е от голямо значение за Турция и се разглежда като тест за популярността на президента Ердоган. Истанбул е град с 15 млн. жители и е финансовият, културен и търговски център на страната.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: избори | Истанбул | кмет | Ердоган | повторни избори | Имамоглу

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини