Караниколов: България ще може да ремонтира и чужди изтребители

Той допълни, че „Локхийд“ ще инвестира и в българско производство на дронове и безпилотни самолети

16:37 18.07.2019
Производителят на изтребителите F-16 - Lockheed Martin Global, ще обучи български компании, инженери и IT специалисти да ремонтират изтребителите. Нашите фирми ще могат да поддържат и поправят не само тези, които ще получи България, но и чужди. Това обяви пред Комисията по отбрана в Народното събрание министърът на икономиката Емил Караниколов по време на обсъждането на споразумение относно приемането на програма за индустриално сътрудничество с американския производител, съобщава "24 часа".

България ще може да следи техническото състояние на всички изтребители от този вид по света, за да кандидатства в обществени поръчки за ремонт.

“Това ни дава капацитет, който иначе няма откъде да вземем. Най-скъпото нещо в света е ноу-хау-то. Моята мечта е след години България да може да прави и самолети”, заяви Караниколов. По негови думи производителят вече е анализирал 100 наши компании, а обученията ще се проведат преди пристигането на първите изтребители през 2023 г. Той допълни, че Lockheed ще инвестира и в българско производство на дронове и безпилотни самолети.

От няколкото публични изказвания по темата – основно от представители на американската компания – стана ясно, че икономическото сътрудничество няма да включва производство на компоненти за новите изтребители F-16. Една от основните критики на президента Румен Радев към сделката за изтребителите беше именно неяснотата около това индустриално сътрудничество, което според икономическия министър Емил Караниколов ще запази баланса между двете страни на договора - придобиването на отбранителни способности и принос за повишаване на конкурентоспособността на българската индустрия.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: F-16 | промишлено сътрудничество | индустриално сътрудничество | Lockheed | Локхийд

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини