Мей ще подаде оставка, ако се приеме нейното споразумение

Тя е отправила тази заплаха към про-Brexit настроените депутати преди гласуванията тази седмица

Снимка: БТА
12:29 25.03.2019
Тереза Мей е предупредила про-Brexit настроените депутати, че ще подаде оставка, ако в крайна сметка те подкрепят договореното от нея споразумение за Brexit с ЕС, пише Reuters. Причината е, че въпросният документ беше вече два пъти отхвърлен от народните представители с искане британският премиер да предоговори с Брюксел неговото съдържание.

„От надежден източник разбрах, че Тереза Мей е казала на Борис Джонсън, Йън Дънкан Смит, Стийв Бейкър, Джейкъб Рийс-Могг, Дейвид Дейвис и други, че ще подаде оставка, ако гласуват за нейното споразумение, включително границата между Северна Ирландия и Република Ирландия да остане отворена – договореност, която те мразят“, пише Робърт Пестън, политическият редактор на британската медия ITV News. Той обаче добавя, че британският премиер не е дал конкретика кога смята да изпълни заплахата си, затова не може да й се вярва напълно.

Припомняме, че британският парламент вече два пъти отхвърли договореното от Мей споразумение с Брюксел какви да са политическите и икономическите отношения между Великобритания и ЕС след Brexit. Тъй като същевременно депутатите в Лондон гласуваха да не се реализиране Brexit без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“), се стигна до отлагане на излизането на Великобритания от ЕС.

Лидерите на останалите страни членки на ЕС предложиха на Великобритания два варианта. Ако тази седмица британските депутати приемат споразумение за Brexit, договорено от Мей, Великобритания ще може да остане в Блока до 22 май, за да направи необходимите законодателни промени за изпълнение на споразумението. Ако народните представители в Лондон пък отхвърлят сделката, ЕС ще подкрепи по-кратко забавяне – до 12 април, до когато Кралството ще трябва да „посочи път напред”. Въпросният „път напред“ варира от предоговаряне на споразумението до прекратяване на Brexit. Миналата седмица стана ясно, че Мей планира да предложи на депутатите да гласуват дали Brexit да се прекрати и Великобритания да остане в Европейския съюз.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: граница | Борис Джонсън | Brexit | Брекзит | Северна Ирландия | оттегляне | споразумение за Brexit | оставка на Тереза Мей | отлагане на Brexit

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини