МФ удължи срока за подмяна на касовите апарати

Отсрочката се отнася както за физическите търговски обекти, така и за онлайн магазините

10:50 19.08.2019
Министерството на финансите предлага да се удължи с още четири месеца срокът, до края на който търговските обекти, използващи софтуер за управление на продажбите, трябва да го вържат с Националната агенция за приходите.

Новото предложение на финансовото министерство е срокът за привеждане в съответствие с изискванията на Наредба Н-18, както за регистрираните, така и за нерегистрираните по Закона за ДДС, фирми да се удължи до 31 януари 2020 г. Срокът за подаване на информацията относно използвания от тях софтуер в търговските обекти пък се предлага да бъде удължен до 31 март 2020 г.

Удължаване на периода за напасване към изискванията в Наредбата ще има и за онлайн магазините. За тях крайната дата за привеждане в съответствие на софтуера им ще е 31 март догодина, а крайният срок да предоставят на регулаторните органи информация за използвания от тях софтуер ще е 31 май 2020 г.

Финансовото министерство обяснява, че отлагането се налага, тъй като при проведени между негови представители, представители на НАП и на бизнес организациите е станало ясно, че фирмите имат големи затруднения да покрият новите изисквания за касовите апарати и софтуера за управление на продажбите. Въпросните затруднения произтичат както от специфични особености, свързани с организацията на бизнес процесите в средните и големи предприятия от една страна, така и от комплексността на използваните към момента софтуерни решения от друга.

Ведомството, оглавявано от Владислав Горанов, предлага още някои компании, които отговарят на определени изисквания, да имат алтернативна възможност да използват софтуер за управление на продажбите, който да генерира стандартизиран одиторски файл.

„Предвид спецификите в организацията на дейността на средните и големи предприятия, на които основният дял от постъпили плащания от дейността е по банков път, както и с оглед особеностите и комплексността на използваните от тях софтуери, се предлага алтернативна възможност за използване на софтуер за управление на продажбите, генериращ стандартизиран одиторски файл“, обясняват от Министерството на финансите в мотивите към промените.

Предлага се тази възможност да бъде предоставена на предприятия с изключително нисък дял на получавани плащания, за които се изисква издаване на фискален бон, с оглед наличието на минимален риск от укриване на приходи поради нерегистрирането им чрез фискално устройство.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НАП | Министерство на финансите | Владислав Горанов | касови апарати | финансово министерство

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини