Microsoft възобнови продажбите на Huawei лаптопи в е-магазина си

Софтуерният гигант все още мълчи за това дали ще продава лиценз на Huawei за Windows

12:12 18.06.2019
Microsoft възобнови продажбата на лаптопи Huawei на своя онлайн магазин след едномесечно спиране, предава CNBC. Гигантът преустанови продажбите на бранда през май, следвайки изпълнителната заповед на американските власти за ограничаване не китайската технологична компания. И докато Microsoft мълчи дали ще продължи да доставя лицензии за Windows на лаптопите Huawei, ето че те започват да се връщат на виртуалните лавици.  
 
MateBook 13, MateBook и MateBook X Pro може да бъдат отново намерени там, като това първоначално бе забелязано от потребители. Едва впоследствие новината бе коментирана и от Microsoft.  
 
„Оценяваме и ще продължим да реагираме на многобройните бизнес, технически и регулаторни усложнения, произтичащи от неотдавнашното добавяне на Huawei към списъка на обектите за експортни административни правила на Министерството на търговията на САЩ“, казва говорител на Microsoft в изявление.  
 
„В резултат на това възобновяваме продажбата на съществуващите на инвентар устройства на Huawei в Microsoft Storе“, се посочва още там.  
 
Важните думи са „съществуващите на инвентар“. Говорителят обяснява пред The Verge, че Microsoft Store продава съществуващите на инвентар машини, което е в съответствие с наложените от Вашингтон регулации. Това обаче поставя въпроса за бъдещи устройства, които според правилата няма да може се продават.  
 
Само преди дни стана ясно, че Huawei отменя представянето на нови лаптопи именно заради американските забрани. Не е ясно кога китайската компания ще обяви нови модели.  
 
Компанията подготвя и своя операционна система – HongMeng, с която планира да захранва както смартфоните си, така и лаптопите си, еманципирайки се по този начин от Android на Google и от Windows на Microsoft. Huawei вече започна да патентова софтуера си и според информацията още през тази година може да се появпт утройства с новата операционна система, засега в Китай.  
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Microsoft | продажба | Windows | Huawei | лаптоп | оналйн магазин