Над 50 компании изнасят производството си от Китай заради търговската война

Дори китайски компании отиват в близки държави

Снимка: БТА
18:51 18.07.2019
Броят на компаниите, които преместват производството си от Китай, се ускорява, а вече повече от 50 мултинационални компании - от Apple до Nintendo и Dell, бързат да избегнат наказателните мита, въведени или предстоящи да се въведат от САЩ, според Nikkei Asian review.

Търговската война между САЩ и Китай продължава повече от година, като мита от 25% са наложени на китайски стоки за 200 млрд. долара. Президентът Доналд Тръмп все още заплашва да наложи мита върху стоки за още 325 млрд. долара. 

След интензивната битка все повече компании обявяват планове или обмислят преместване на производството си от Китай.

Американските производители на персонални компютри HP и Dell биха могли да преместят до 30% от производството на преносими компютри от Китай в Югоизточна Азия, съобщава Nikkei. Apple е помолила основните си доставчици да оценят последствията от разходите, свързани с преместването на 15% до 30% от производствения си капацитет от Китай в Индия, според по-ранна информация на Nikkei.

Японската компания Nintendo също ще изтегли част от производството си за видеоигри от Китай във Виетнам, според Nikkei.

Чуждестранните компании не само преосмислят производствената си база, но и няколко китайски компании напускат Китай. Китайската мултинационална компания за електроника TCL премества производството си на теревизори във Виетнам, докато китайският производител на гуми Sailun Tire прехвърля производствената си линия в Тайланд, съобщи Nikkei.

Продължителната търговска битка изглежда оказва влияние върху китайската икономика. Данни, обявени  в понеделник показаха, че икономическият растеж на страната се забавя до 6.2% през второто тримесечие - най-слабият темп на растеж 27 години.

Тръмп твърди, че по-бавният растеж е доказателство, че Китай губи търговската война, докато страната е изправена пред масово напускане на компании.

„Митата на Съединените щати оказват голямо влияние върху компаниите, които искат да напуснат Китай и да отидат в страни, където митата са по-ниски. Хиляди компании си тръгват. Ето защо Китай иска да сключи сделка ”, каза Тръмп в свой пост в Twitter в понеделник.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | производство | компании | преместване | търговска война | мита

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини