НАСА обяви следващото място в Слънчевата система, където ще търси живот

Космическата агенция праща Dragonfly към луната на Сатурн

11:55 28.06.2019
НАСА обяви, че следващата ѝ дестинация в Слънчевата система е Титан, луната на Сатурн. Космическата агенция ще изпрати своя апарат Dragonfly на тестови полети, за да направи първи проучванията върху иначе богатия органичен свят на спътника, става ясно от прессъобщение до медиите. 

Излитането на Dragonfly е предвидено за 2026 г., като се очаква да пристигне на Титан през 2034 г. Там апаратът ще посети десетки обещаващи места в търсене на пребиотични химически процеси, считани за обичайни както на Титан, така и на Земята. 

Dragonfly е първият мулти-роторен летателен апарат на НАСА, който се изпраща на друго небесно тяло с научни цели. Той има 8 ротора и се придвижва като голям дрон. На Титан ще се възползва от четири пъти по-гъстата атмосфера от тази на Земята, за да стане първото превозно средство, излетяло с целия си научен товар към нови места. 

Счита се, че Титан е аналогичен на Земята в най-ранните ѝ години и затова може да даде ценна информация за възникването на живота на нашата планета. 

Мисията на Dragonfly там ще продължи над 2 години и половина. През това време апаратът ще изследва разнообразната среда от дюни, на дъното на които има течности и сложни органични материали. Чрез инструментариумът той ще опита да разбере колко може да е напреднала пробиотичната химична среда. Освен недрата, Dragonfly ще проучва и атмосферните и повърхностни свойства на луната, както и подземните и океанските. 

„С мисията на Dragonfly НАСА отново ще направи това, което никой друг не може“, коментира Джим Бриденстайн. Според него тя може да се окаже революционна по отношение на знанията ни за Вселената. „Тази най-съвременна мисия би била немислима дори преди само няколко години, но сега сме готови за невероятния полет на Dragonfly”, коментира още той. 

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НАСА | Луна | мисия | Сатурн | Титан | апарат | луна на Сатурн | Dragonfly | ротор

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини