Пазарите приветстваха готовността на Фед да разхлаби паричната си политика

Снимка: БТА
Вчера следобед българско време управителят на Федералния резерв Джером Пауъл направи изявление, на което заяви, че Банката е склонна да разхлаби паричната политика, за да спаси икономиката на САЩ. Гуверньорът обяви, че Фед ще действа по подходящ начин, за да поддържа разширяването. Думите му идват при прогнози за намаляване на лихвените проценти, а според анализатори това ще се случи през септември и потенциално през декември тази година.

Изявлението подпомогна пазарите в САЩ и Европа. Индексът на 30-те сини чипа Dow Jones се повиши с над 500 пункта в края на борсовата търговия и отбеляза най-силния си еднодневен ръст от 4 януари насам. Технологичният индекс NASDAQ се повиши с 2.65 на сто, като акценти в състава му бяха Apple и банковият сектор. Широкият S&P 500 прибави малко под два процента към стойността си.

След като миналата седмица Доналд Тръмп заяви намерението си да обложи всички вносни мексикански стоки с мита, вчера стана ясно, че членове на Републиканската партия обсъждат дали да гласуват за блокиране на решението на президента поради опасения от последиците за бизнеса и потребителите.Това подкрепи акциите на General Motors и Ford, които имат голямо производство в Мексико и книжата им поскъпнаха с респективно 5% и 3%. През май месец индексите записаха нови понижения – S&P 500 се понижи с над 5% Dow –  4.6%, a NASDAQ – над 8%.

В Европа немският бенчмарк DAX прибави процент и половина към стойността си до 11 971 пункта; британският FTSE – 0.41% до 7 214, а френският САС – 0.51 на сто до 5 268 пункта.

Днес ще бъде публикуван отчетът за промяна в заетостта според института ADP. Докладът показва месечната промяна на заетите в неселскостопанския частен сектор. Данните предшестват държавния доклад и се смятат за добър индикатор за отчета на правителството за броя на заетите в неселскостопанския сектор, който се публикува всеки първи петък от месеца. Информацията е със сериозно значение и се очаква волатилност на пазарите.

NetflixНаблюдава се своеобразно образувана подкрепа около 340 долара на дневна графика на акциите на видео-стийминг гиганта Netflix. През май месец котировките сформираха низходящ канал и на два пъти цената се понижи под минимумите за последните два месеца. Въпреки това вчера книжата изпратиха успешна борсова сесия и приключиха търговията на над 351 долара. Цената е ключова и поскъпване над 360 долара ще даде сигнали за обръщане на движението и потенциал за покупка със средносрочна цел.

USD/CHFКотировките на популярната валутна двойка пробиха формираната на дневна графика линия на подкрепа, очертана от дъната през септември 2018 и януари 2019 година. Индикаторът MACD навлезе в негативна територия и очакваме в краткосрочен план движението да продължи в негативна посока до 0.9850.

CocoaЦената на кафето се движи във възходящ канал от Q4 на 2018 година. Индикаторът Стохастик излезе от зоната на купувачите и се приближава към 20 пункта, което ни кара да смятаме, че в краткосрочен план поевтиняването на ароматната суровина ще продължи, което съответно може да се използва за покупка на по-ниски цени със средносрочна цел стойности около и над 2 500 долара.

NASDAQТехнологичният индекс не остана непоклатим спрямо позитивните настроения на пазарите вчера и записа ръст от 2.65% след значителните разпродажби в понеделник. С вчерашната сесия успя да се изкачи отново над подкрепата при 38.20% от корекцията на Фибоначи, при която беше направен опит за пробив в първия работен ден от месеца. Индикаторът Стохастик е напът да излезе от зоната на продавачите, което би дало стимул за възстановяване на част от загубите, натрупани през май месец.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: акции | САЩ | Федерален резерв | индекси | Wall Street | Уолстрийт | Джером Пауъл | международни финансови пазари | европейски пазари | американски пазар

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини