Порожанов: Не знам колко от парите за къщи за гости са върнати

Министърът на земеделието се надява държавата да успее да си събере 10-те милиона, за които са установени злоупотреби

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
08:59 02.05.2019
Министърът на земеделието Румен Порожанов не знае каква част от 10-те милиона лева, които са предявени към собствениците на къщи за гости, при които са открити частични или пълни несъответствия, са върнати. В интервю за bTV той заяви, че държавата би трябвало да предприеме действия и да си върне тези пари.

Той обаче многократно заяви в студиото, че въпреки поста си на министър на земеделието и въпреки дългогодишното управление на Фонд „Земеделие“, който е управляващият орган по програмата, той няма информация за развитието на случая с определените корекции от страна на ДФЗ.

Порожанов отново повтори, че в края на миналата година е направена проверка на 120-130 къщи, като наложените корекции в размер на 10 млн. лв. са за 62 къщи за гости, строени с европари. При 32 от тях е наложено пълно възстановяване на евросредствата, тъй като за тях е установено пълно несъответствие при използването им.

„В момента проверките продължават“, каза Порожанов, повтаряйки, че общо къщите за гости, които са получили еврофинансиране до 2015 г., са близо 800.

Запитан защо не са започнали проверки като сегашните още през 2016 г., когато сайтът „Биволъ“ разкри големи злоупотреби по тази програма, Порожанов заяви, че тогава всички къщи са били качени в публичен регистър на сайта на ДФЗ. Но отново заяви, че не може да е сигурен, че са качени всички къщи.

Той също така не можа да каже как този регистър е помогнал, при положение, че сега се установява проблем, свързан с бившия зам.-икономически министър Александър Манолев, който проблем няма как да бъде хванат чрез този регистър. Прокуратурата установи, че Манолев притежава къща за гости, която е за лично ползване, но чрез подставено лице. Порожанов също потвърди наличието на тези факти, но отказа да ги назове като конфликт на интереси.

По повод оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова министърът заяви, че той лично е поискал оставката ѝ, но я е съгласувал с премиера Бойко Борисов.

Порожанов каза още, че е получил информация на 30 април, че мобилният телефон на Мизова е в туристически сайт за отдаване на къщи за гости. Пред него тя е заявила, че е искала да помогне при къщата за гости в Юндола, но след това е забравила да махне телефона си.

„Тя работи над 20 години в ДФ "Земеделие", минала е през цялата експертна стълбица. Веднага извиках г-жа Мизова, разговаряхме по темата. Нейната хипотеза е, че е искала да помогне, оставила е телефона си там и е забравила за това нещо. Този обект функционира като къща за гости, направен е като такъв, има сайт”, заяви земеделският министър.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Румен Порожанов | къщи за гости | злоупотреби с евросредства