Решението на Фед за лихвите охлади настроенията на Уолстрийт

Очаква се засилена волатилност при валутните двойки, съдържащи в себе си британския паунд

Решението на Фед за лихвите охлади настроенията на Уолстрийт

Снимка: БТА

552 ~ 2 мин. четене
Вчера Федералният резерв остави отново лихвите непроменени, но също така стана ясно и че няма намерение да ги понижава в близките месеци, което охлади настроенията на Уолстрийт. Политиката на Фед е държи лихвите ниски, за да поддържа на ниски разходи при теглене на заеми, за повишаване на цените на акциите и поддържа стабилен растежа на американската икономика. Фед запази позицията си от последното заседание въпреки желанието и натиска от страна на Доналд Тръмп за по-бързо понижаване на ставките с цел по-бързо ускоряване на икономиката на страната.

В крайна сметка в края на деня бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се раздели със 162 пункта 26430 пункта. Широкият S&P 500 реализира спад от 0.75% до 2923 пункта, а технологичният NASDAQ изтри над половин процент до 8049 пункта. Сред акцентите на деня бяха и добрите резултати за първото тримесечие на технологичния гигант Apple, чиито акции поскъпнаха с 4.9%, след като компанията успя да надмине прогнозите на анализаторите за приходите и печалбата за Q1 на 2019 г. Междувременно Mondelez поскъпна с 1.6% заради отчети, надминаващи прогнозите на пазарните експерти.

Акценти днес

Основен лихвен процент – Великобритания

В 14:00 часа днес Английската централна банка ще обяви основния лихвен процент, който се смята, че ще остане непроменен на ниво от 0.75% и отново 30 минути по-късно ще се проведе пресконференция. Междувременно заедно с доклада от срещата на АЦБ ще бъде публикуван и такъв за инфлацията в страната. Очаква се засилена волатилност при валутните двойки, съдържащи в себе си британския паунд.

Инструмент на фокус - Apple

Силни отчети изпратиха акциите на технологичния гигант над съпротивата на Фибоначи при 76.4% - 212 долара, но до края на сесийния ден цената се понижи малко под нея, а индикаторът Стохастик се понижи до 50 пункта. Очакваме възходящо пресичане, което да даде тласък на котировките и те да се изкачат отново над 212 долара на акция. При задържане над това ниво ще може да се влезе в дълга позиция с цел нов максимум.

USD/CAD

През вчерашния ден валутната двойка успя да запише ръст, пробивайки 50-периодната си средна, а през настоящата седмица индикаторът Стохастик навлезе в зоната на продавачите и успя да излезе от нея. Очакваме краткосрочно повишение, което да тества съпротивата при 1.3500.  Неуспех ще даде поле за продажба до линията на подкрепа.

XAU/USD

Златото, наричано още метал-убежище, образува формация триъгълник на 8-часова графика с подкрепа около 1270-1280 долара за тройунция и низходяща линия на съпротива над 50-периодната средна. Индикаторът MACD излиза от отрицателната територия, но все още не е навлязъл в положителната, като е възможно поевтиняването на ценния метал да продължи до 1270 долара. Спад под това ниво е слабо вероятен, но не и изключен. Очакваме скорошно поскъпване и нов тест на 50-периодната средна ЕМА.

DAX

Немският бенчмарк продължава възходящото си движение, като след успешния пробив на горната граница на канала, сега котировките се движат плътно над нея. Осцилаторът МАCD е близо до 200 пункта и е възможно скорошно краткосрочно понижение, което може спокойно да се използва за вход в дълга позиция със средносрочен характер.
Коментари: 0