ОББ представи първото приложение за мултибанкиране в България

Финансовата институция демонстрира своето мобилно решение за управление на сметки в различни банки

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
Наглед консервативна, банковата сфера е сред тези, в които към днешна дата се раждат някои от най-полезните иновации за хората, действително улесняващи ежедневието им. Такова се очаква да бъде и така нареченото мултибанкиране, а именно възможността човек да управлява сметките си в различни банки от едно единствено мобилно приложение. На специално събитие днес ОББ представи първото такова в България. 

В него, освен ОББ, са включени и останалите четири банки, попълващи Топ 5 на най-големите в България – ДСК, ПИБ, Пощенска банка и УниКредит. В бъдеще се очаква да се внедрят и други. 

„Битката днес е за контакта с клиента и който го получи, ще е победител“, казва Кристоф де Мил, изпълнителен директор „Финанси" и лидер „Иновации" на ОББ. Той обръща внимание, че иновации се мислят постоянно, но дори технологията да е съвършена, те много често не намират приложение. За да получат успешна реализация, най-важното като че ли е да отговарят на нуждите на клиентите. 

В тази връзка е интересно да се отбележи, че над 60% от хората в България имат сметки в повече от една банка, сочи актуално проучване на Gartner. А над 70% от тях заявяват, че ако има приложение за мултибанкиране, те биха го използвали. 

Апликацията на ОББ засега предлага възможност за активно банкиране само през тази банка, а за сметките в останалите четири да се следи салдото, движението по тях и някои други детайли. „Активно банкиране от тях ще стане възможно след септември месец, когато се очаква да влезе в сила европейската директивата PSD2”, коментира пред Economic.bg Илияна Войнова, ръководител на дигиталния отдел в ОББ. Според нея е много вероятно още до края а годината тяхното приложение за мултибанкиране да позволи на потребителите и тази функционалност. 

Директивата PSD2 е една от дългоочакваните регулации в Европейския съюз, която ще задължи банките на отворят данните за сметките на своите клиенти, така че до тях да имат достъп и останалите финансови организации и стартъпи. Идеята е по точи начин да се стимулират различни финтех решения, като че очаква значително да тласне напред иновациите в сферата.

Иновативното решение за мултибанкиране на ОББ идва две години след придобиването ѝ от белгийската финансова група КВС. По думите на Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ, компанията майка има над 100 иновации, а конкретно тази досега е внедрена само в Ирландия и Белгия. България е третата държава, където приложението стартира.  Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ОББ | Петър Андронов | финтех | мултибанкиране | управление на банкова сметка | мобилнно приложение | Кристоф де Мил | Илияна Войнова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини