Силното търсене на 5G оборудване вдигна печалбата на Nokia

Приходите за април-юни са нараснали със 7%

Снимка: Wikipedia
10:15 25.07.2019
Финландският производител на оборудване за телекомуникационни мрежи Nokia обяви  в четвъртък за изненадващо покачване на печалбата през второто тримесечие, цитирайки по-голямо търсене, като същевременно запази перспективата си за печалба за 2019 г.

Nokia съобщи, че основната печалба на акция е 0,05 евро за периода април-юни, в сравнение със средна прогноза от 0,03 евро в анкета на Refinitiv.

Компанията отчете, че приходите за второто тримесечие са нараснали със 7% спрямо предходната година до 5,69 млрд. евро (6,34 млрд. долара), стимулирани от растежа в Северна Америка.

Тримесечният приход на производителя на оборудване надвишава средната прогноза на анализаторите от 5,43 милиарда евро.

Индустрията на телекомуникационните мрежи се сблъска със забавяне на търсенето, тъй като продажбите на 4G мрежи достигнаха връх в средата на десетилетието.

Nokia поддържа прогнозите си за печалба на акция за цялата година от 0.25-0.29 евро, а EPS20 за 2020 г. - 0.37-0.42 евро. Средната прогноза на анализаторите е 0,23 евро за 2019 г. и 0,36 евро за 2020 г., според данни на Refinitiv.

Финландската компания заяви, че сега очаква лек ръст на пазара през 2019 г., а по-рано прогнозата й бе базирана на плосък пазар.

Nokia смята шведския Ericsson и китайския Huawei за свои основни конкуренти, а някои анализатори твърдят, че скандинавските фирми могат да се възползват от предизвикателствата, пред които е изправена китайската група, след като Вашингтон обвини Huawei в действия, заплашващи националната сигурност.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: приходи | печалба | Nokia | 5G | финансови резултати | мрежи | телекомуникации | оборудване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини