Субсидията за партиите вече е 1 лев на реален глас

Депутатите одобриха окончателно намалението, но не позволиха бизнесът да финансира политическите формации

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
13:13 04.07.2019
Въпреки че партньорите в управляващата коалиция се споразумяха преди две седмици да отложат гласуването на новия размер на партийните субсидии, днес промените бяха вкарани в дневния ред на Народното събрание извънредно и бяха одобрени набързо. Със 119 гласа „за“, 71 „против“ и 16 въздържали се, за второто полугодие на тази година партиите в парламента ще получават по 1 лев на глас, а не както беше досега – по 13.25 лв.

Предложението бе подкрепено от 90 депутати от ГЕРБ, 15 от ДПС, 7 от „Обединени патриоти“ и 7 от „Воля“.
Между двете четения депутатите отхвърлиха предложение на ДПС партийната субсидия да бъде 0 лв. за действително получен глас. Не бе прието и предложението на ВМРО за фиксиран размер на субсидията за парламентарна дейност в размер на 1.5 млн. лв. годишно.

Най-критични бяха депутатите от БСП. Партията освен, че ще получи по-малко пари, трябва да върне и надвзетите субсидии след 2016 г. Социалистите обаче обявиха, че нямат пари, с които да върнат средствата на бюджета и те ще се приспадат от следващите траншове, което пък допълнително ще намали парите за издръжка.

„С 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът  в политическия живот“, коментира председателят на БСП Корнелия Нинова, цитирана от „Фокус“. „В тази зала са приемани много закони. Поне откакто аз съм в парламента, ми се струва, че за пръв път в залата се разсъждава, дебатира и ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии“, добави тя.

От ГЕРБ обвиниха социалистите, че се противопоставят на намалението, само защото са фалирали.
По време на дебатите от ДПС отново призоваха за въвеждан на „американския модел“ на финансиране, за което първо призова депутатът от ДПС Делян Пеевски. Според Хамид Хамид не може да се остане само на публично финансиране, ако партиите получават под 11 лева на глас. Според него трябва да се отвори финансирането и за бизнеса.

В момента партиите могат да бъдат финансирани от физически лица, но има определен лимит от 10 хил. лв. Фирми не могат официално да даряват средства на политически формации.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: субсидии | партийни субсидии | субсидии за партиите

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини