Свободните работни места в България се увеличават

Страната ни остава сред държавите в ЕС, в които недостигът на служители е най-малък

Снимка: Pixabay
Работните места, за които фирмите търсят служители, но не могат да намерят, са се увеличили през първото тримесечие на 2019 г. Данните на Евростат показват, че делът на незаетите работни места от общо разкритите в икономиката е нараснал до 1%. Три месеца по-рано процентът беше с една десета по-малък.

Данните на Евростат са сезонно неизгладени, което означава, че ефект върху увеличението има и сезонния фактор. Първите три месеца на всяка година попадат в активния зимен сезон и туристическият бранш има нужда от повече персонал. Статистиката показва, че през първото тримесечие на всяка от последните три години делът на вакантните работни места се увеличава до 1%.

Въпреки нарастването през първото тримесечие, България остава сред държавите, където този дял е най-нисък. Оказва се, че единствено в Испания и Гърция гладът за кадри е по-малък, отколкото у нас. България е на едно ниво по този показател с Португалия и Ирландия.

Най-голям недостиг има в Чехия, където незаетите работни места са 6.4% от всички в икономиката. След нея се нареждат Белгия и Германия с над 3%.Евростат отчита, че в сравнение с първото тримесечие на 2018 г. общо 14 държави членки отчитат нарастване на свободните работни места, т.е. бизнесът все по-трудно намира кадри.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работна ръка | незаети работни места | недостиг на работници

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини