Търговската война Китай-САЩ ударя световната контейнерна търговия

Най-голямата корабоплавателна компания предупреди, че глобалната търговия се забавя

Въпреки че към момента световната търговия с контейнери расте, ограниченията наложени от американския президент Доналд Тръмп на Китай могат да засегнат негативно този бизнес. Това е записано в последния финансов отчет на компанията за презокеански превози Maersk, цитиран от Markets Insider.

Там се посочва, че глобалната търговия с контейнери е нараснала с около 2% през второто тримесечие на 2019 г. спрямо същия период за миналата година, което е в съответствие с очакванията на Maersk.

Компанията често се използва като барометър на глобалните търговски настроения, тъй като контролира около 20% от морския транспорт на потребителски стоки.

„Очаква се въздействието на увеличените тарифите да бъде значително за двустранната търговия между САЩ и Китай и би могло да намали с 0.5% глобалното търсене на контейнери през 2019 и 2020 г. А когато се приложат тарифите на САЩ, засягащи китайски стоки за 300 млрд. долара, може да се стигне до намаление на глобалното търсене с до 1% през 2020 г.“, пише още в доклада на Maersk.

Изпълнителният директор на компанията заяви, че ниският растеж няма да приключи скоро и че рискът от рецесия може да навреди на търсенето още повече. Но отхвърля твърденията за рецесия в САЩ през 2019 или 2020 г.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: рецесия | търговия | кораби | контейнери | търговска война | световна икономика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини