Томислав Дончев: Местната власт не съдейства напълно срещу свинската чума

Вицепремиерът се оплака, че има случи, в които се изнасят незаконно животни от карантинните области

14:19 26.07.2019
Обществеността и местните управи в засегнатите от свинската чума райони не съдействат напълно на властите, които се борят с инфекцията. Има опити и за извеждане и за транспортиране на животни, което означава разпространение на заразата. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев, който бе на посещение днес в Смолян, цитиран от „Фокус“.

„Затова не само МВР, мобилизирали сме сили и на Българската армия и още други, ако е необходимо, за да се осигурят карантинни мерки и да се ограничи разпространението на заразата. Най-лошата новина е, че имаме влизане на заразата в промишлени свинекомплекси, което е много лошо, въпреки че там се вземат най-високи мерки за био сигурност“, поясни вицепремиерът. „За съжаление, сезонът е подходящ за разпространение на заразата, но се вземат радикални мерки“, добави той.

Той цитира данни, според които на територията на страната вече има 22 огнища на свинска чума. По думите му те са малко в сравнение с Румъния, където има 1500 и ситуацията е много тежка. „Умъртвени около 500 животни в малки стопанства от типа „заден двор“, като не се включват евтаназираните животни“, каза Дончев.

Той уточни, че когато се определя място за загробване на животни, се прави със специалисти, включително и от Басейнова дирекция, които трябва да одобрят мястото. „Има екарисаж във Варна, но за съжаление всички специалисти ветеринарни лекари твърдят, че не е възможно транспортирането на животни на такова разстояние, тъй като това означава допълнителни шансове за разпространение на заразата на стотици километри от огнищата, така че предписаната мярка е след евтаназирането – загробване на място и всички специалисти участват в определяте на това място. Без тяхното одобрение, не може да се случи загробването“, каза още вицепремиерът Дончев.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Томислав Дончев | прасета | евтаназия на прасета | свинска чума

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини