Toyota Motor ускорява навлизането си в електрическата ера

Японската компания иска до пет години половината ѝ производство да е на електромобили

Снимка: БТА
10:04 07.06.2019
Японската Toyota Motor Corp ще пусне на пазара през следващата година ултракомпактен 2-местен модел, изцяло захранван с батерии. Компанията също така ще започне партньорство с китайския производител на батерии CATL в опит да ускори процеса по преминаване към електрически превозни средства, пише Reuters.
Най-големият автомобилен производител в света заяви, че целта е половината от световните продажби на автомобили да бъдат електрически до 2025 г. Този срок е с 5 години по-къс спрямо заложения по-рано.

Компанията обяснява желанието си да премине по-бързо в ерата на електрическите коли с натиска на пазара, който расте много по-бързо от очакваното.

Изпълнителният вицепрезидент Шигеки Тераши заяви на брифинг днес, че партньорството с китайската компания е необходимо заради невъзможността на Toyota да произведе сама достатъчно батерии, които да покрият бъдещите ѝ нужди.

Той каза, че японската компания ще си партнира и с друг китайски производител на батерии и електрически превозни средства BYD Co Ltd за доставки.

Toyota обяви, че догодина ще пусне ултракомпактен двуместен автомобил, предназначен за ежедневно ползване и изминаване на къси разстояния, с максимална скорост от 60 км/ч и обхват от 100 км с едно зареждане.

CATL в момента си партнира и с други големи японски производители на коли - Honda Motor Co Ltd и Nissan Motor Co Ltd. Също така подписа многомилиардно споразумение за доставка на батерии с Volvo Car Group през май.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: електромобили | електрически коли | Тойота

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини