Цените на наемите в моловете се вдигат

Очаква се тенденцията да продължи и през следващите тримесечия

Снимка: Economic.bg
11:40 01.08.2019

София и големите градове вече са наситени с площи в търговски центрове. Все по-рядко излизат нови проекти и наемният пазар се движи най-вече от размествания и обновяване на наемателите във вече работещи обекти. Силната актиност и ограничените възможности за разрастване на моловете са причина за покачване на наемните цени в търговските центрове през второто тримесечие, сочат данни на Forton. 

Средният наем през този период на първокласна площ във водещите търговски центрове в София е 36 евро/кв.м, а на водещите търговски улици - 54 евро/кв.м. Тенденцията е към плавно покачване на цените и през следващите тримесечия, сочат прогнозите на Cushman & Wakefield Forton. 

Високата наемна активност се дължи главно на откриването на новия търговски център Delta Planet във Варна през март и разширяването на The Mall в София с 12 000 кв.м. Продължава и преструктурирането на освободените от веригата Carrefour помещения в Paradise Center. През първото шестмесечие на годината нови обекти отвориха и в открития миналата есен търговски център Plovdiv Plaza. През периода са отворени нови магазини с площ над 60 000 кв.м, което е рекордно ниво за последните 5 години.

Вълната от нови откривания оказа положителен ефект върху наемателите. През последните месеци Billa, JYSK, модните брандове от групата LPP (Sinsay, Reserved) отвориха нови локации в София и големите градове. Полската дискаунт верига Pepco, която стъпи в България през март, също вече има магазини в Пловдив, София, Варна, Добрич и Русе.

Активният наемен пазар доведе и до спад на дела на незаетите площи в София от 9% на 7% през полугодието. Прогнозата на Cushman & Wakefield Forton e понижението да продължи в краткосрочен план.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | наеми | молове | Cushman Wakefield Forton

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини