Зукърбърг е продал 1.6 млн. акции само през август

Периодично той продава дялове в компанията, за да финансира филантропската си инициатива

Снимка: БТА
11:11 23.08.2019
Само през август Марк Зукърбърг е продал 1.6 млн. акции на Facebook на стойност близо 296 млн. долара, съобщава CNBC. Последно съоснователят и изпълнителен директор на най-голямата социална мрежа в света прави такива сделки през април месец. Общо за годината той е продал 2.9 млн. акции на стойност над 526 млн. долара. 

Към момента Зукърбърг все още притежава 375 млн. акции във Facebook на стойност от над 68 млрд. долара. Това го прави петия най-богат човек в света след Джеф Безос, Бил Гейтс, Бернар Арно и Уорън Бъфет. 

35-годишният Зукърбърг редовно продава дялове от собствеността си във Facebook, за да финансира инициативата „Чан Зукърбърг“ - филантропската организация, която създаде и управлява заедно със съпругата си Присила Чан. 

Неправителствената организация финансира програми в областта на науката и образованието, както и социални инициативи, фокусирани върху реформата на наказателното правосъдие, достъпността до жилищата и миграционните политики. 

Според правилата на Комисията за ценни книжа и борси вътрешните хора в дадена публична организация имат право да продават акции в определени периоди от време. Важно е да се отбележи, че структурата на Facebook е двукласова по отношение на акциите. Това дава възможност на Зукърбърг да запази контрола на гласа си върху големите решения в организацията, дори да продава значителна част от дела си в нея. 

През миналата година той продаде 28.9 млн. акции за повече от 5.3 млрд. долара. В края на 2017 г. Зукърбърг обяви план за продажба на 75 млн. акции на стойност 12 млрд. долара към март тази година.  

В четвъртък акциите на Faceboko се търгуваха с под 1% от първоначалната си цената – при 182.11 долара за брой. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: акции | продажба | facebook | Марк Зукърбърг | Присила Чан | основател

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини