Борисов: Всички държави в Еврозоната са по-добре от България

"Зелената сделка" е голям проблем за страната ни, коментира премиерът от Брюксел

Снимка: Economic.bg

„Чакалнята“ за Еврозона гарантира банковата ни система, не виждам в Европа държава с евро да е по-зле от България. Няма държава, която да е въвела евро и да е по-зле от друга“. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.  

По думите му приемането на еврото глобално ни привързва към Европа на първа скорост.

По повод противниците срещу стъпките на България да приеме еврото Борисов заяви: „Защо ги е толкова страх от „чакалнята“ и да се нарушават банковите закони, и да се фалират банки“.

Според него няма защо да сме против, след като можем да влезем в ERM-2 по фиксирания курс. „Единствената съпротива срещу влизането в „чакалнята“ на Еврозоната е в България. Най-лесно е да се откажем“, добави Бойко Борисов.

„Ние сме готови, но не получаваме подкрепа. Това е второто глобално нещо, което ни праща директно в ЕС“, обясни премиерът.

Той каза, че срещите му в Брюксел са по няколко основни пункта – финансовата рамка на ЕС, бюджетът и т.нар. „Зелена сделка“.

„С 60 млрд. евро е по-малко бюджетът по финансовата рамка. Въпреки намаления бюджет се стремим да получим толкова и повече пари, колкото сме имали в процентно отношение“, каза Борисов.

Той коментира и „Зелената сделка“ на ЕС, която според него е голям проблем за България, тъй като 60% от електроенергията ни идва от въглищните централи. „Всички знаят какви милиарди трябва да дадем“, каза премиерът и добави, че Европа няма да се откаже от „зелените приоритети.

Борисов обясни, че трябва да се работи много активно по прехода към „зелена икономика“. „Максимумът е до 10-15 години да се намерят механизми да се заменят въглищата или да се намери такава технология, която да не замърсява околната среда. Сложен процес, но сме поставили въпроса и всички знаят“.

Бойко Борисов заяви, че не е учуден от решението на САЩ да забранят влизането в страната на българския съдия Андон Миталов.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: еврозона | евро | Бойко Борисов | Брюксел | Шарл Мишел | чакалня | зелена сделка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини