Държавата започва да търси подизпълнител за разпространението на печата

От 1 март „Български пощи“ са единственият разпространител, но все още не е ясно какви ще са разходите на дружеството

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
11:16 04.03.2020

Държавата подготвя голяма обществена поръчка, с която да се намери подизпълнител на „Български пощи“, който да подпомага транспортната дейност по разпространението на печатните издания. Това обяви министърът на транспорта и информационните услуги Росен Желязков в интервю за БНТ.

От този понеделник, 2 март, „Български пощи“ вече са единственият разпространител на печатни издания в страната. По думите на транспортния министър първите два дни от новия модел на работа са протекли спокойно и „няма населено място без печатно издание“.

Росен Желязков проведе работна среща с всички издатели в страната, на която им е обяснил, че желанието на държавата е да няма стрес и да се намерят начини, по които да се подпомогне дейността по издаване на печатни издания. „Трябва всеки един наш сънародник да има възможността да бъде добре информиран затова и държавата влиза в този елемент“, каза още той.

„Ще се работи за косвена подкрепа чрез намаляване размера на отстъпката, която издателите предоставят. От една страна се цели да не се увеличават цените на печатните издания, а от друга - да се даде възможност на издателите да предоставят едно по-качествено съдържание и форма“, обясни Росен Желязков.

Министърът многократно беше попитан колко ще струва на държавата разпространението на печатните издания, но той заяви, че това ще стане ясно до месец-два, когато „се види какви са потоците на приходи и разходи“. „До 15 млн. евро на годишна база могат да бъдат реализирани, но в случая ще бъдат много по-малко“, обясни Желязков и добави: „Преди години имаше РЕП-ове и те бяха към „Български пощи“. Освен това дружеството е исторически пощенски оператор, който притежава 3000 пощенски станции. Не всички от тези пощенски станции са удачните места за продажба, но в момента са 300, до края на другата седмица вече ще бъдат повече от 700 местата, които ще подпомогнат мрежата за разпространение продажба и дистрибуция“.

Министърът обясни, че финансовото състояние на „Български пощи“ трябва да се гледа през призмата на ангажиментите, които имат. Дружеството разполага с реален паричен ресурс, но освен това, то получава и допълнителни средства от държавата, защото чрез него се предоставят пенсиите на хората. На въпрос дали дружеството е на загуба, министърът отговори: „Загубите се компенсират за сметка на стимулите, които се получават от държавата“.

По време на разговора министър Желязков коментира и пакет „Мобилност“. „Битката за пакет „Мобилност“ беше дълга, но сагата не е приключила. В случай, че в началото на месец юли правилата влязат в сила, то още на следващия ден ще заведем дело в съда на ЕС в Люксембург“, обясни Желязков.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Български пощи | Росен Желязков | разпространение на печат

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини