10 държави поискаха „зелен“ план за възстановяването на ЕС

Трябва да изпратим силен политически сигнал към света и нашите граждани, пише в позицията на министрите

07:32 10.04.2020

Десет държави призоваха Европейския съюз да приеме „зелен“ план за възстановяване, тъй като нарастват опасенията, че икономическият удар, причинен от пандемията на коронавирус, може да отслаби действията по изменението на климата.

Министрите на околната среда и климата на Швеция, Нидерландия, Италия, Испания, Австрия, Дания, Финландия, Португалия, Латвия и Люксембург проведоха видеоконференция вчера и категорично се обявиха, че всеки пакет за спасяване трябва да подкрепи стратегията на Европейската комисия за „зелена сделка“, която да приеме бъдеще с ниски въглеродни емисии.

„Трябва да изпратим силен политически сигнал към света и нашите граждани, че ЕС ще води с примери дори в трудни моменти като настоящия и се бори за неутралитета на климата и изпълнението на Парижкото споразумение“, се казва в писмото.

Германия и Франция, двете най-големи икономики в блока от 27 държави, не бяха сред подписалите.

Лидерите на ЕС се съгласиха миналия месец, че планът за икономическо възстановяване на коронавируса на блока трябва да съответства на „зеления преход“, но не обещаха конкретни мерки.

Десетте държави искат да видят повече инвестиции в подкрепа на възобновяемата енергия, устойчивия транспорт, енергийната ефективност и други стъпки в подкрепа на целта на ЕС за „Зелена сделка“ и климатично неутрален континент до 2050 г.

„Зелената сделка представлява нова стратегия за растеж за ЕС, която е в състояние да осигури двойни ползи от стимулирането на икономиките и създаването на работни места, като същевременно ускорява зеления преход по икономически ефективен начин“, се казва още в писмото.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | план | държави | позиция | зелена сделка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини