Главният прокурор пита Конституционния съд:

Държавна измяна ли е нарушаването на конституцията от страна на президента?

Иван Гешев иска да знае дали има припокриване на двете понятия, без да се казва защо точно сега се иска това тълкуване

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Главният прокурор иска от Конституционния съд да тълкува чл. 103 от Конституцията на България, който засега възможността за импийчмънт на президента. В искането на Иван Гешев, публикувано на сайта на държавното обвинение, се посочва, че посочената норма е лаконична и не дава еднозначен отговор кога държавният глава извършва измяна и кога нарушава Конституцията – двете хипотези, при които президентът и вицепрезидентът нямат имунитет.

Конституционният съд вече обяви, че е образувал дело по искането на главния прокурор за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република Българи. Докладчик по конституционното дело е съдия Мариана Карагьозова-Финкова, посочват още от КС.

Според Гешев е налице потребност от тълкуване, „за да се избегне противоречиво прилагане на тази конституционна разпоредба и да се предотврати настъпването на неблагоприятни за националната правна система последици“. Не се казва обаче защо това тълкуване се иска точно сега и дали с тълкуването са свързани конкретни действия от страна на прокуратурата срещу президента, които ще бъдат предприети след обявяването на решението.

Гешев иска да знае конкретно:

  • Припокрива ли се понятието „държавна измяна“ в Конституцията с „престъпление против републиката“ от Наказателния кодекс и ако не се припокриват, какви по естеството си нарушения включва;
  • Каква е разликата между понятията „държавна измяна“ и „нарушение на конституцията“;
  • Включва ли в съдържанието си някое от понятията „държавна измяна“ и „нарушение на конституцията“ и кое от тях е извършване на престъпление, различно от предвидените в Наказателния кодекс. Ако включва, налице ли са изисквания относно вида на престъплението (от общ или частен характер) или за нормативно предвижданото за конкретното престъпление наказание (както по отношение на неговия вид, съобразно Наказателния кодекс, така и по отношение на неговия размер).
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: главен прокурор | Румен Радев | Иван Гешев | държавна измяна | нарушение на конституцията

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини